Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău, editia a III-a (28 februarie-07 martie 2018)
Last Updated on 26/02/2018 by Iulian Gavriluta

Ziua femeii MJBMuzeul Judetean Buzau organizeaza in perioada 28 februarie-07 martie 2018 – “Zilele Femeii”, editia a III-a atât la sediul principal al instituției, cât și la sediul Colecției de Etnografie și Artă Populară Vergu Mănăilă.

Programul manifestărilor este următorul:

 

28 februarie 2018 Colocviul Întâlnire cu Daniela Frumușeanu (artist textile), eveniment de excepție ce va avea loc la sediul Muzeului Județean Buzău, sala Amfiteatru, începând cu ora 18.00. Cei care vor dori să participe vor avea ocazia unui dialog cu un artist de excepție în arta textilă, un artist cu un impresionant număr de expoziții în țară și în străinătate, de o valoare artistică fără egal.

01 Martie 2018Vernisarea expoziției METAFIZIC semnată de doamna Daniela Frumușeanu, eveniment ce va avea loc la sediul Colecției de Etnografie și Artă Populară Vergu Mănăilă, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău. Vernisajul va fi însoțit de un concert susținut de Orchestra Liceului de Arte Margareta Sterian Buzău, sub bagheta dirijorului Florentin Boroghină. De asemenea, cu acest prilej Muzeul Județean Buzău va lansa în premieră programul Expoziția se prezintă, în sălile de expunere fiind montat un sistem de ultimă generație care permite ca artistul să ghideze vizitatorii în expoziție și să le vorbească pe parcursul vizitării acesteia într-o manieră ambientală și sonoră deosebită.

02 Martie 2018Începând cu ora 12.30 în holul sediului central al muzeului vor fi organizate ateliere de confecționat mărțișoare în colaborare cu Palatul Copiilor din Buzău.

03 martie 2018 Are loc o nouă premieră la Muzeul Județean Buzău. Unele dintre cele mai importante școli de dans de pe teritoriul județului nostru vor oferi cursuri gratuite de dans sportiv, latino și de societate tuturor doritorilor, cunoscători și profani în arta dansului profesionist. Pe parcursul a trei ore elevi, părinți și bunici vor avea ocazia de a învăța și exersa pași de dans alături de instructori profesioniști, mulți dintre ei campioni naționali și internaționali la dans. Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Județean Buzău, sala Amfiteatru, începând cu ora 10.00.

05 și 06 Martie 2018 Începând cu ora 13.00, la sediul principal al Muzeului Județean Buzău, vor avea loc atelierele Semne Tradiționale Cusute, activități ce fac parte din programul de sustenabilitate al proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci, finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Lichtenstein și Norvegia. Elevi ai unor școli de pe teritoriul municipiului Buzău, sub îndrumarea coordonatorilor de proiect, dar și a unor voluntari, vor învăța vechiul meșteșug al cusutului de însemne tradiționale românești, precum și semnificația acestora.

07 Martie 2018 La ora 12.00 se va deschide în premieră la Muzeul Județean Buzău o expoziție dedicată istoriei fierului de călcat, intitulată Fierul de călcat. Istoric, utilitate și rafinament. Acestă expoziție cuprinde piese din colecția privatăRăzvan Leșevschi și din patrimoniul Muzeului Județean Buzău și al Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia. Expoziția nu va fi o simplă expunere clasică de fiare de călcat, ci se va bucura de o demonstrație de utilizare a unui astfel de obiect, nelipsit în casele oamenilor de la apariția sa și până în prezent. De asemenea, alături de exponatele principale, fiare de călcat vechi de cca. 400 de ani, vor putea fi admirate costume tradiționale românești, costume ce au fost călcate cu astfel de fiare. “Vă așteptăm alături de Muzeului Județean Buzău să participăm împreună la cea de a III-a ediție a Programului Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău. Accesul la toate aceste evenimente este gratuit” – precizeaza Dr. Daniel Costache, manager Muzeul Judetean Buzau.

I.G.