In urma taierilor abuzive a copacilor din municipiu, primarul urbei s-a ales cu mai multe reclamatii si sesizari din partea cetatenilor si se pare ca aceste probleme nu se vor opri aici atata timp cat nu exista transparenta si comunicare in actiunile Municipalitatii.
Dincolo se faptul ca tot ce s-a plantat in oras nu are certificat de conformitate (plantele pot fi purtatoare de boli specifice zonelor de unde vin) nu sunt aclimatizate pentru zonele noastre si au fost puse in perioada nepotrivita (sa nu mai vorbim de banii publici dati fara noima), iata ce sesizeaza cetatenii:
„CATRE
S.C. URBIS SERV S.R.L. BUZAU
In atentia d-lui Director general ing. Nicoara Silviu
Conform legii 544/2001, art 6, art.7 si art. 9, va rog sa prezentati urmatoarele informatii, ce au caracter public, legata de achizitia urmatoarelor materiale facute din bani publici, dupa cum urmeaza:
- Pretul per bucata a unui copac ce a fost plantat pe bd. Unirii sud(Bariera Ploiesti), numarul de bucati , specia si provenienta acestora , care a fost procedura de achizitie, cat si copie dupa facturile de achizitie;
- Pretul per bucata a bulbilor de flori, ce au fost plantati in Municipiul Buzau in toamna anului 2017, numarul de bulbi, denumirea lor si provenienta acestora, procedura de achizitie, cat si copie dupa facturile de achizitie;
- Care va fi numarul de pomi ce urmaeza a fi achizitionati in perioada urmatoare si plantati in Municipiul Buzau , specia si provenientia acestora, cat si procedura de achizitie.
Cu respect,
Constantin Ionescu – consilier local municipal
Discutii pe aceiasi tema in CLM Buzau
PROCES - VERBAL
încheiat astăzi, 22 februarie 2018, orele 15,00, cu ocazia ședinței
Consiliului Local al Municipiului Buzău
Domnul consilier Ionescu Constantin:
„Domnule primar, să înțeleg că respectul față de buzoieni și față de acest oraș, legat de ultimele evenimente, le avem sau le aveți doar în campania electorală. Ieri, în cursul zilei, fără niciun fel de justificare ați tăiat peste 100 de pomi sănătoși din municipiul Buzău. 100 de pomi care au fost plantați în urmă cu 20 de ani, doar pentru un moft de a-i înlocui cu alți pomi dintr-o altă țară, la prețuri pe care nici în acest moment nu le știm. Să înțeleg că acea consultare pe care o afirmați în campania electorală cu buzoienii, acele dezbateri publice, acele consultări cu populația au fost doar în campania electorală, iar acum din banii publici, din taxe și impozite nu mai ținem cont de cei care ne-au votat sau care v-au votat pe dumneavoastră în momentul în care ați candidat? Oare la acest moment, avea nevoie municipiul Buzău, să înlocuim pomii de dragul de a-i înlocui și de a-i cumpăra din alte țări, pe sume exorbitante care nu au niciun fel de justificare în acest moment? Am rezolvat problema parcărilor, am rezolvat problema reabilitării termice, am rezolvat problema serviciilor. Sunt străzile așa cum trebuie în municipiul Buzău, pentru care aruncăm milioane de euro pe niște pomi, înlocuindu-i pe cei existenți. Am înțeles că ați dat peste 1 milion de euro pe bulbi, lalele, frezii și alte flori pentru primăvară și pentru a înfrumuseța orașul. Dar să tăiem niște pomi, ce nu s-a întâmplat în istoria Buzăului, ca cineva să-și permită să se atingă de ceea ce înseamnă spațiul verde din municipiul Buzău. Ar trebuie să răspundeți public și pentru care să vă asumați toată responsabilitatea, indiferent de consecințe.”
Alta sesizare din partea unui cetatean al Buzaului (ing. Sebastian Silvestru), de profesie horticultor:
„Vă rugăm să dispuneți de îndată sistarea tăierilor de arbori din municipiul Buzău. De asemenea, vă rugăm să prezentați cetățenilor buzoieni analizele de specialitate în urma cărora ați ajuns la concluzia că arborii pe care deja i-ați eliminat, dar și cei care sunt vizați pentru a fi tăiați sunt, citez "infestați, deperisaţi, cu putregai la baza trunchiului şi uscaţi, cu stadiul de dezvoltare lânced". Buzoienii vă solicită și doresc să fie informați despre planul de reamenajare peisagistică invocat de dumneavoastră, de aceea vă solicită să organizați o dezbatere publică pe acest subiect în cel mai scurt timp posibil.
Domnule primar, nu prin tăieri și distrugeri de arbori și spații verzi veți reuși să îndepliniți norma europeană ce prevede 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, ci prin crearea de noi spații verzi și plantarea de arbori tineri în locuri special amenajate.
De ce este important?
Primarul Constantin Toma spune într-o postare pe contul personal de Facebook că cetăţenii buzoieni, nu trebuie să intre în panică în ceea ce privește îndepărtarea copacilor din Centrul Buzăului şi nici pentru noua formă de toaletare a arborilor care a început pe bulevardul Unirii Sud.
Mai spune că în strategia primăriei de schimbare peisagistică a Buzăului, din cauza faptului că marea majoritate a arborilor din centru sunt fie bătrâni deperisaţi, cu putregai la baza trunchiului şi uscaţi, cu stadiul de dezvoltare lânced, fie cu trunchi înclinat etc. a decis să-i înlocuiască cu arbori ornamentali deosebiţi, care vor da o imagine mult mai frumoasă Buzăului.
Domnul primar liniștește buzoienii astfel: operaţiiile de tăiere și toaletare sunt făcute de un buzoian, salariat la URBIS, care a lucrat în Anglia 11 ani toaletând copaci, având o mulţime de certificate de profesionist în domeniu.
Prin această petiție dorim să transmitem primarului Constantin Toma faptul că îmbunătățirea imaginii peisagistice a municipiului Buzău se poate face exclusiv prin crearea de noi spații verzi, de plantarea de flori, arbori și arbuști care să completeze arhitectura clădirilor din Buzău.
Dorim să aducem aminte domnului primar și faptul că de la începutul mandatului său a reclamat în permanență situația precară a spațiilor verzi din municipiu, invocând faptul că Buzăul nu îndeplineşte norma europeană de a avea 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, în prezent cifra fiind de aproximativ 14 metri pătraţi”.
VOM VEDEA DACA ACESTE SESIZARI VOR AVEA SI URMARI CONCRETE SI SE VA OPRI JAFUL DIN ORAS!
I.G.
UPDATE: Am aflat unde s-a dus lemnul taiat (copacii din urbe) - la Maracineni, langa vechea rampa de gunoi. Fara licitatie publica, lemnul rezultat din capacii sanatosi, taiati ilegal de Toma sunt transformati in paleti de lemne. La fel, se pare ca pomii noi plantati sunt luati de la un intermediar din Spataru, "specializat" in astfel de afaceri dubioase.