Ce minunatie poti face din vinete? Un deliciu culinar – VINETE EVANTAI sau ACORDEON LA CUPTOR
Last Updated on 25/02/2018 by Iulian Gavriluta

Vinete evantaiVinete evantai – acordeon la cuptor – vinete impanate cu rosii si mozzarella (sau cascaval) si felii cu subtiri de sunca. Aceste vinete umplute acordeon sau evantai, fie cu legume, fie cu carne sau diverse feluri de branzeturi sunt extraordinar de gustoase si de aromate.

 

INGREDIENTE (varianta de post)

  • 1 vânătă potrivită
  • 1/2 bucată dovlecel
  • 1 rosie mare
  • 2-3 grăunți de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri pătrunjel tocat
  • sare
  • piper

Ingrediente (varianta de dulce)

  • 1 vanata mare (500 g) sau 2 mai mici
  • 200 g cascaval
  • 150 g sunca afumata
  • 4 rosii
  • sare, busuioc
  • ulei de masline

Mod de preparare:

Se taie cascavalul si sunca felii (sau le cumparati direct taiate). Se feliaza si rosiile si se presara cu putin busuioc uscat (daca aveti frunze proaspete de busuioc acestea pot fi intercalate la asamblarea acestor vinete evantai). Vanata se spala, se sterge si se taie in 2 pe lung. Se pastreaza codita! Fiecare jumatate se aseaza cu taietura in jos pe un tocator si se despica in forma de evantai in cat mai multe felii subtiri de sub 1 cm. Trebuie sa taiem cu grija astfel incat partea de sus sa ramana intreaga si sa putem apoi desface vanata in forma de evantai – acordeon. Este nevoie de un cutit bine ascutit, cu lama lunga si subtire. Se sareaza bine feliile usor desfacute si se lasa cateva minute pana se inmoaie si se scurg un pic (intr-o strecuratoare sau pe un plan inclinat). Daca se inmoaie ne este mult mai simplu sa le dam o forma de evantai si sa culcam usor straturile unele peste altele astfel incat la coacere sa nu se desfaca sau sa cada umplutura.

IMPANARE VINETE EVANTAI – ACORDEON LA CUPTOR

Alegem o forma termorezistenta in care dorim sa coacem vinetele si incepem sa le asamblam direct in ea. Mai intai se ung feliile de vanata cu ulei de masline, cu ajutorul unei pensule. Dupa aceasta se poate trece la intercalarea feliilor de sunca, cascaval si rosie (si frunze proaspete de busuioc – daca aveti la indemana). Chiar ca arata ca un acordeon…

POFTA BUNA!

Sursa. savoriurbane.ro, bucataras.ro

A.M.