UPDATE – BUZAUL si alte 11 judete prinse de FURTUNA POLARA. COD PORTOCALIU de NINSORI SI VISCOL
Last Updated on 24/02/2018 by Iulian Gavriluta

ANMPotrivit ANM, in perioada urmatoare ne asteapta un val de frig puternic. Vor fi decretate COD GALBEN SI PORTOCALIU. Adstfel, in Intervalul: 25 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10 va fi COD Galben de frig. Zone afectate: toata tara. Valul de frig va cuprinde treptat toata tara si va fi in intensificare, astfel ca se vor inregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborate decat valorile normale pentru aceasta perioada din an.

 

Temperaturile maxime vor fi negative in toate regiunile si va fi ger dimineata si noaptea, la inceput cu precadere in jumatatea de nord, apoi si in restul teritoriului, iar intensificarile temporare ale vantului vor amplifica senzatia de rece. Nota: din seara zilei de sambata (24 februarie) si pana duminica noapte (25/26 februarie), in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura, in Muntenia, Oltenia, sudul Banatului si Dobrogea vor fi ninsori temporare, care in sud-vest vor deveni moderate cantitativ. Vantul va avea intensificari in medie cu 45…50 km/h in majoritatea zonelor, iar in partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55…65 km/h.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10. Fenomene vizate: temperaturi foarte scazute, atat noaptea, cat si ziua; Zone afectate: Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea; In Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar si pe parcursul zilelor, cand valorile termice vor fi comparabile cu recordurile inregistrate in aceasta perioada. Temperaturile maxime vor fi frecvent intre -12 si -8 grade, cele minime se vor incadra in general intre -22 si -12 grade, iar rafalele vantului vor accentua senzatia de frig. Nota: din dimineata zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. In sud si sud-est acestea vor deveni local abundente si vor fi viscolite, in special in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei. In cursul zilei de duminica, 25 februarie, Administraţia Naţionala de Meteorologieva emite mesaje privind evolutia si intensitatea acestor fenomene.

E.S.

UPDATE - AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN

Interval de valabilitate: 26 februarie, ora 04 – 27 februarie, ora 20. Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, viscol. Din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde treptat, dinspre sud-vest, cuprinzând majoritatea zonelor țării. În sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei ninsorile vor fi moderate și local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent; vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60…65 km/h, viscolind și spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.

COD PORTOCALIU - Interval de valabilitate: 26 februarie, orele 07 – 23

Fenomene și zone vizate: ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman; Pe parcursul zilei de luni, 26 februarie, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman va ninge abundent și se va depune strat de zăpadă local de peste 30...40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45...55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

COD PORTOCALIU - Interval de valabilitate: 26 februarie, ora 10 – 27 februarie, ora 14

Fenomene și zone vizate: intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea; În intervalul menționat, în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 m. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.