Un studiu recent arata ca riscul aparitiei bolilor cardiovasculare sau cancerului este influentat de grupa de sange. Desi nu-ti poti schimba grupa de sange, e mai bine sa stii la ce boli esti predispus ca sa le eviti prin schimbari ale stilului de viata.
Boli de inima
“Grupa de sange are legatura cu cateva afectiuni precum infarctul, accidentul vascular si tromboembolismele”, explica dr. Mary Cushman Blood, hematolog la Universitatea din
Pierderea memoriei
Un studiu recent facut pe 30,000 persoane la Universitatea din Vermont a aratat ca cei cu grupa de sange AB sunt cu 82% sa se imbolnaveasca de dementa.
Cancer
Cei ce au grupa de sange 0 prezinta un risc mai mic de a face cancer gastric. „Cauza principala a cancerului gastric este un microb. Bacteria numita Helicobacter pylori este una dintre cele mai cunoscute cauze infectioase ale cancerului gastric. Motivul pentru care tipul A de sange – si posibil si B – au un risc crescut de cancer gastric este legat de raspunsul inflamator diferit. Aceste persoane sunt mai predispuse la efectul acestei bacterii”, au descoperit cercetatorii de la Universitatea
De-a lungul anilor care au trecut de atunci, mai multe studii au confirmat aceste asocieri. Mult mai recent, in 2012, un studiu realizat la Universitatea Harvard, sub conducereea dr. Lu Qi, a dus la concluzia ca persoanele cu grupele de sange A, B, sau AB sunt mai susceptibile de a se imbolnavi de inima, comparativ cu cele care au grupa 0. Totusi, cercetatorii au subliniat ca un stil de viata sanatos are un rol esential in prevenirea maladiilor cardiace la persoanele pe care grupa lor de sange le predispune la aceste boli. Autorii, care si-au publicat descoperirile in jurnalul Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, au analizat date provenite din doua studii foarte ample, care au urmarit‘, in total, aproape 90.000 de participanti timp de cel putin 20 de ani. Prelucrand statistic enormul volum de date, cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele cu grupa AB au un risc cu 23% mai mare de a dezvolta maladii cardiace; cele cu grupa B - un risc cu 11% mai mare, iar cele cu grupa A - cu 5% mai mare, comparativ cu persoanele cu grupa 0. Un studiu anterior, condus de tot de prof. Lu Qi, aratase ca persoanele cu grupa AB (atat barbati, cat si femei), precum si femeile cu grupa B au un risc mai ridicat de a suferi un accident vascular cerebral, comparativ cu cele cu grupa 0.
Alte studii au scos, de asemenea, la iveala corelatii de mare interes pentru sanatatea publica, dar si pentru sanatatea fiecaruia dintre noi. Astfel, persoanele cu grupa A sunt mai predispuse sa aiba un nivel mai ridicat al colesterolului total, precum si al lipoproteinelor cu densitate mica, LDL (cunoscute popular sub numele de colesterol “rau”; nivelul mare de LDL este considerat drept un factor major de risc in aparitia bolilor cardiovasculare.
- persoanele cu grupa A au o sensibilitate mai mare la atacul unui patogen numit rotavirus, care provoaca simptome digestive precum diareea si voma.
- persoanele cu grupele A, B si AB prezinta un risc semnificativ crescut de cancer pancreatic fata de cele cu grupa 0, conform unui studiu publicat in 2009 in Journal of the National Cancer Institute.
Corelatia dintre grupa sanguina si prevalenta anumitor tipuri de cancer este o tema de cercetare de mare actualitate. Un studiu realizat in
- in general, printre bolnavii diagnosticati cu cancer se gasesc mai multe persoane cu grupa A si mai putine cu grupa 0, fata de proportia acestor 2 grupe de sange in grupul de control.
- indivizii cu grupele A si B sunt mai predispusi la aparitia cancerelor orale
- persoanele cu grupa A sunt mai predispuse la cancerul de san si de plamani
- persoanele cu grupele B si 0 prezinta o probabilitate mai mare de a dezvolta cancere gastrointestinale
Chiar si probabilitatea de a avea copii pare sa fie influentata, intr-o masura, de grupa sanguina, cel putin in cazul femeilor care recurg la tratemente de fertilitate: dintr-un grup de femei care au incercate aceste tratamente, cele cu grupele A si AB aveau in ovare rezerve mai mari de ovule, avand, prin urmare, sanse mai mari de a ramane gravide in urma tratamentelor, comparativ cu femeile cu grupa 0. (In ceea ce priveste femeile cu grupa B, cercetatorii de la Universitatea Yale, autorii studiului, nu au putut trage o concluzie ferma, deoarece numarul femeilor cu aceasta grupa de sange in esantionul studiat a fost prea mic.) Prin urmare, oamenii de stiinta sunt de parere ca femeile cu grupa 0 ar trebui sa isi verifice mai des nivelul fertilitatii - prin intermediul unor analize de sange specifice - pe masura ce inainteaza in varsta, deoarece ele par mai predispuse la epuizarea mai timpurie a rezervei de ovule care le-ar permite sa mai aiba copii.
Citind toate aceste informatii, e foarte probabil sa incepem sa suferim de cunoscuta “boala a studentului la medicina” - studentul care, citind in cartile de patologie despre fel de fel de boli, cu tot soiul de simptome, incepe sa se creada bolnav de toate acele boli. Dar nu e cazul sa ne panicam astfel; fiecare grupa de sange are, dupa cum se vede, avantajele si dezavantajele ei in ceea ce priveste asocierea cu anumite afectiuni. In lumina acestor corelatii, oare ar alege cineva o grupa anume, daca i s-ar da de ales?
Oricum, nu ne putem alege grupa de sange, iar aceste legaturi sunt corelatii statistice: ele indica o predispozitie, un risc mai mare de a avea o boala sau alta. Cu totii suntem predispusi, prin genele cu care ne nastem, la anumite afectiuni, iar asocierea dintre grupa sanguina - si ea determinata de anumite gene - si diferite boli este un aspect al acestei “soarte genetice” a fiecaruia dintre noi. Dar, pe de alta parte, soarta si-o mai face si omul; daca vreti, aceasta mostra de intelepciune populara, reprezinta, aplicata in acest context, contributia factorilor externi la starea noastra de sanatate. Un stil de viata nesanatos te predispune la boli in masura cel putin la fel de mare ca si genele, in timp ce grija fata de sanatate poate contracara, in buna masura, niste gene “proaste”. Care este importanta cunoasterii acestor asocieri? In primul rand, asemenea informatii ar putea fi de ajutor medicilor pentru stabilirea diagnosticelor – un indiciu in plus se poate dovedi extrem de util. Apoi, in masura in care se va demonstra existenta clara a unei relatii cauza-efect intre grupa de sange si riscul marit de aparitie a anumitor boli, atat medicii, cat si potentialii pacienti vor putea face mai mult pentru a preveni aparitia bolilor la care ne predispune o grupa de sange sau alta. In ansamblu, vom sti mai multe despre noi insine – despre vulnerabilitatile organismului nostru, despre potentialele probleme de sanatate care ne pandesc si, astfel „inarmati”, vom putea lupta din timp si cu mai multe sanse de izbanda impotriva unor boli care ne-ar ameninta sanatatea.
Sursa: descopera.ro, sfatulmedicului.ro
A.M.