Ce pensie vei avea la batranete in functie de salariul lunar? Vezi aici cum dupa 46 de ani de munca ai pensie de….658 lei
Last Updated on 24/02/2018 by Iulian Gavriluta

PensieSistemul de pensii actual nu da sanse mari romanilor la un trai decent la batranete. Factorii sunt mai multi si se refera atat la nivelul salarizarii cat si la nivelul cotizarii. Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizatde asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.  

Punctajul mediu anual reprezinta media punctajelor realizate in fiecare an. La randul lor, acestea se calculeaza prin insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna din anul respectiv, suma care apoi se imparte la 12. Punctajul lunar se obtine prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile – sau dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale – la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica. Prin urmare, punctajul final poate fi cunoscut abia la finele perioadei de contributie. La randul sau, valoarea punctului de pensie se modifica de la an la an.

Un lucrator roman cu diploma de bacalaureat care se pensioneaza astazi, dupa ce a incasat toata viata salariul minim in plata in Romania si a cotizat peste 46 ani la fondul de pensii incaseaza o pensie de doar 658 lei pe luna.

Sursa: realitatea.net

A.M.