Unele categorii de bugetari vor beneficia de DECONTAREA VACANTELOR in 2018, NU DE VOUCHERE. Cine, ce si cum?
Last Updated on 23/02/2018 by Iulian Gavriluta

MinivacantaBugetarii au dreptul la cate un voucher de vacanta anul acesta, insa pentru o serie de angajati cu statut special din institutiile de aparare si securitate nationala si pentru personalul din Serviciul Roman de Informatii (SRI) se va face decontarea serviciilor turistice, potrivit unui proiect normativ votat miercuri, 21 februarie, de Senat.

Acestia nu vor primi vouchere, dar limita decontarii va fi aceeasi cu cea pentru voucherele de vacanta. Acelasi proiect mai prevede si doua majorari salariale pentru alte categorii de bugetari. In loc sa primeasca cate un voucher de vacanta anul acesta, pentru angajatii din SRI se vor deconta serviciile turistice pe care le cumpara in Romania, in concediile de odihna, in limita stabilita pentru tichetele de vacanta prin OUG nr. 8/2009, potrivit Proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2017. Documentul a primit votul Senatului, dar Camera Deputatilor e for decizional aici. Daca si deputatii voteaza propunerea, ea se va aplica numai dupa ce e aprobata de seful statului si publicata in Monitorul Oficial. Concret, asta inseamna ca acesti angajati vor beneficia de decontare in 2018 in limita a 1.450 de lei, aceasta fiind limita prevazuta de OUG nr. 8/2009. Acelasi lucru e prevazut in proiect si pentru "personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala". Folosirea decontarii in locul acordarii voucherelor de vacanta, ca in cazul tuturor celorlalti bugetari, e motivate aici de calitatea in care lucreaza aceste persoane si faptul ca, daca ar primi cate un voucher, pe care e trecut numele si institutia unde se lucreaza, ar insemna sa se incalce secretul identitatii lor si al raportului de munca, asa cum arata parlamentarii care au propus aceste amendamente. Ca bani, nu vorbim insa de o diferenta fata de ceilalti bugetari. Acestia au dreptul de a primi anul acesta cate un voucher de vacanta in limita a 1.450 de lei, aspect prevazut deja de OUG nr. 90/2017 si care nu se vrea modificat. In fine, in acelasi document votat de Senat se mai regasesc si doua mariri salariale, dupacum urmeaza:

pentru civilii ce lucreaza in institutiile publice de spectacole/concerte din subordinea institutiilor de aparare, ordine publica si siguranta nationala: e vorba de cei care nu au beneficiat de mariri prin OUG nr. 2/2017 si care vor beneficia, de la 1 ianuarie 2018, de salarii brute cu 20% mai mari;

30% in plus la salariul brut pentru bugetarii din institutiile publice de spectacole/concerte din subordinea consiliilor locale/judetene, incadrati inainte de 1 iulie 2017, care nu a primit mariri prin OUG nr. 2/2017 (majorarea se va aplica din martie 2018).

Atentie! Proiectul de lege privind decontarea serviciilor turistice si cele douamariri salariale NU se aplicamomentan. Acesta trebuie sa treaca de votul Camerei Deputatilor, sa fie aprobat de seful statului si publicat in Monitorul Oficial.

A.M.