INTREBAREA ZILEI – Sunteti de acord cu impozitarea bisericii si cu faptul ca statul TREBUIE sa plateasca salariile preotilor circa 550 milioane pe an?

BisericaBiserica primeste subventii generoase de la statul roman, inclusiv salariile preotilor, fara a plati vreun fel de taxe sau impozite, a amintit Remus Borza, considerand ca, asa cum a spus si ministrul de Finante, s-ar impune mai multa transparenta si comunicare in ceea ce priveste asumarea misiunii de furnizor de servicii sociale de catre biserica.

 

Interpelat in cadrul unei emisiuni tv, deputatul independent Remus Borza a vorbit despre faptul ca Biserica nu plateste taxe si impozite, desi primeste subventii substantiale de la stat in calitatea sa de furnizor de servicii sociale, doar salariile personalului clerical ridicandu-se la circa 550 milioane lei pe an. Biserica are un rol important in ceea ce priveste pastrarea identitatii nationale. Legea asistentei sociale ii recunoaste BOR statutul de furnizor de servicii sociale, calitate in care primeste subventii generoase de la statul roman. Asta a spus si ministrul Teodorovici, dorim mai multa transparenta si comunicare in ceea ce priveste asumarea acestei misiuni sociale de catre biserica. Cata vreme statul este laic, cata vreme biserica este autocefala si autonoma fata de stat, in atare conditii nu vad de ce statul ar trebui sa plateasca salariile personalului clerical. Asta costa statul peste 550 milioane lei anual”, a spus deputatul. Remus Borza a atras insa atentia ca averea Bisericii depaseste 5 miliarde de euro, inclusiv zeci de mii de hectare de padure si terenuri agricole, dar statul finanteaza inclusiv invatamantul teologic.   „Inteleg ca statul sa finanteze invatamantul teologic. Vorbim totusi de 33 de seminarii si 11 facultati teologice. Dupa 1990, celor 18 culte religioase li s-a retrocedat intreg patrimoniul confiscat de comunisti. In cazul BOR, vorbim de zeci de mii de hectare de padure, zeci de mii de teren agricol, mii de cladiri. O avere ce depaseste 5 miliarde euro”, a spus Borza. Statul a platit cel putin 13 miliarde euro pentru reabilitare, intretinere si constructie     Potrivit lui Borza, Biserica beneficiaza din partea statului si de fondurile necesare reabilitarii lacasurilor de cult ori a celor destinate noilor constructii, sume care depasesc cu lejeritate nivelul a 13 miliarde euro.   „Biserica primeste anual, de la stat, sute de milioane de lei pentru reabilitarea, intretinerea si constructia de noi lacasuri de cult. Dupa 1990, s-au construit peste 13 000 de biserici noi. Daca punem in medie doar 1 milion de euro pe constructie, vorbim de 13 miliarde de euro. Bani care au venit preponderent de la bugetul de stat, bugetele locale si populatie”, a precizat deputatul.   Borza a sugerat insa ca, in calitatea sa de furnizor de servicii sociale, Biserica s-ar putea ocupa intr-adevar de nevoile populatiei. „Atat statul cat si populatia, au nevoie, in egala masura, daca nu in primul rand, de spitale noi, scoli noi, infrastructura de transport. Clerul bisericesc ar trebui sa dea dovada de mai multa penitenta si mai putina opulenta. Bisericile trebuie sa fie mai austere pentru a raspunde mai bine misiunii apostolice”, a mai spus Remus Borza.

Sursa: adevarul.ro

A.M.