Credeti ca va fi mai sigur pentru cumparatori? Fermierii care isi vand marfa in piete vor trebui sa afiseze etichete detaliate pe produse

Piata agroalimentaraObligatii noi pentru producatorii agricoli care isi vand produsele in piete. Acestia vor trebui sa afiseze o eticheta detaliata, care sa indice datele de identificare ale fermierului si ale produsului, dar si sa expuna la locul de vanzare o copie dupa atestatul de producator.

 

Pana la acest moment, fermierii erau obligati doar sa afiseze o eticheta simpa, pe care nu erau detaliate modalitatea de realizare si elementele care trebuie afisate pe eticheta. Noile reguli sunt introduse intr-un proiect de lege pregatit sa fie aplicat.

Eticheta de produs va conține obligatoriu urmatoarele elemente:

1. numele si prenumele/ denumirea producatorului;

2. denumirea produsului;

3. localitatea de origine;

4. data obtinerii produsului;

5. pretul de vanzare.

Pe langa eticheta de produs, producatorii agricoli vor avea noua obligație de a afisa vizibil la locul de vanzare si urmatoarele documente: a) copie dupa atestatul de producator ssi copie dupa fila din carnetul de comercializare vizata anual in cazul producatorilor agricoli persoane fizice; b) copie dupa certificatului de inregistrare la Registrul Comerttului in cazul producatorilor agricoli persoane fizice autorizate/ intreprinderi individuale/ intreprinderi familiale. Proiectul de lege stabileste ca administratorii pietelor au obligatia de a informa autoritatile, pentru verificarea activitatii de comercializare cu produse agricole, despre faptul ca eticheta nu a fost afisata, daca este cazul, la locul de vanzare de catre producatorii agricoli.

Sursa: bugetul.ro

E.S.