EXCLUSIV – A fost gasita copia bustului Avocatului Petre Stanescu, realizat de sculptorul Constantin Brancusi, furata din Cimitirul “Dumbrava” -Buzau
Last Updated on 23/02/2018 by Iulian Gavriluta

Bust Stanescu Brancusi BuzauIn urma cu putin timp, pe surse, jurnalistii News Buzau au aflat ca se fac demersuri pentru intoarcerea in cimitirul Dumbrava din Buzau a copiei bustului Avocatului Stanescu, semnata de marele sculptor Constantin Brancusi, furata in urma cu multi ani. Bustul facut din bronz masiv a fost gasit de oamenii legii in Bucuresti in urma cu cateva luni. Pentru readucerea ei a fost contactat istoricul buzoian Gheorghe PETCU. Copia autorizata a bustului lui Petre Stanescu a fost furata din Cimitirul Dumbrava din Buzau acum mai bine de 20 de ani.

Tot de acolo a disparut, in 2005, si copia semnata de marele artist a sculpturii “Rugaciune”. Statuia “Rugaciune” a fost executata de Brancusi in 1916, odata cu bustul lui Petre Stanescu. Ambele piese faceau parte dintr-un ansamblu funerar amplasat la mormantul avocatului. In 1914, Brancusi vine la Buzau , locuieste pe strada Pacii nr. 27 si instaleaza in Cimirul `Dumbrava` cele doua lucrari pe un soclu de piatra de Magura. Au fost preluate ulterior la Muzeul de Arta al Romaniei, in 1958 “Rugaciune` si in 1973 bustul `Petre Stanescu`prin vanzarea de catre mostenitori. In locul lor au fost instalate copii din bronz (mai mici cu 5 cm, dupa cum cer cutumele in domeniu). "La priére" ("Rugăciunea"), operă de cotitură a artei moderne universale, aparținând sculptorului Constantin Brâncuși a fost realizată din cauza unei tragedii de familie. Un tânăr avocat din Buzău , Petre Stănescu, se stinge din viață la numai 31 de ani. Soția sa neconsolată, Eliza Stănescu, s-a hotărât să ridice la mormântul său un monument funerar care să înfrunte timpurile. În anul 1905, aceasta l-a contactat la Paris pe tânărul, pe atunci, Constantin Brâncuși și i-a comandat un complex funerar pentru soțul său. "La priére" ("Rugăciunea"), operă de cotitură a artei modeme universale, a luat nastere asadar in urma unei tragedii. Pe 18 octombrie 1995 a dispărut bustul avocatului Stănescu. După aproape un secol de existență, "Complexul Brâncuși" din Cimitirul Dumbrava a încetat să mai existe. Două războaie mondiale și două revoluții n-au reușit ceea ce a izbândit un extrem de simplu scenariu infracțional, să reducă la tăcere "La priére", astrul artei moderne.

I.G.