FOTO – TOTI PENTRU UNU, UNUL PENTRU TOTI… Veterani ai Armatei Romaniei raniti in teatrele de operatii, in vizita in Afganistan

militari raniti KandaharOrele 17 si ceva, in baza aeriana din Kandahar. Soarelele se pregateste sa apuna.Suntem la aeroportul militar si asteptam sa soseasca un nou detasament de camarazi ai batalionului din Campulung Muscel, militari care ne vor inlocui in cadrul misiunii Resolute Support.

Asteptam cu o oarecare strangere de inima sosirea acestui nou transport. Cu el vor sosi si cinci oameni dragi sufletului meu, cinci veterani ai teatrelor de operatii, raniti in misiunile internationale la care au participat.Cu o parte din acesti camarazi veterani, am lucrat de a lungul timpului fie in teatrele de operatii fie in tara.

Plutonierul adjutant Hanganu Gabriel, plutonierul adjutant principal Toma Mihai, plutonierul major Buturuga Constantin, caporalul clasa a III-a Drehluta Florin, caporalul clasa a III-a Berdei Cornel - la prima vedere par niste nume de militari cu grade, insiruite intr-o ordine aleatoare.Niste camarazi care au intrat in teatrul de operatii din Afganistan.

Chiar daca au statut de raniti si nu mai pot participa efectiv la o misiune internationala,au avut totusi taria de a revenii in locul unde destinul le-a schimbat intr-o secunda sensul vietii.Sunt cinci camarazi care au fost raniti aici. Sunt cinci camarazi care au dorit sa retraiasca pentru cateva zile poate ceea ce au iubit ca militar, pentru ca da, misiunea a insemnat pentru ei si nu numai totusi recunoasterea unui profesionalism dobandit in miile de ore de instructie.

            Pe pista isi face aparitia masina ce va insoti avionul pana la locul de aterizare. Follow Me, inscriptia dupa ea ma duce cu gandul poate la destinul militarului, destin care il indeamna sa–si urmeze echipa acolo unde misiunea o cere....Masina aduce avionul la punctul de debarcare, iar militarii incep sa coboare, luand contact cu aerul rece de aici din Afganistan. Intr-un final isi fac aparitia si cei cinci camarazi veterani, insotiti de catre locotenent colonel Nita Raluca, coordonatoarea programului

Programul de recuperare a militarilor raniti in teatrele de operatii este organizat de Ministerul Apararii Nationale, prin Directia calitatea vietii personalului, cu sprijinul Statului Major al Apararii.

Emotia revederii bazei militare se putea citii pe chipul lor.Intr-o fractiune de secunda vizualizeaza locul de debarcare si aud primele remarci…,, nimic nu s-a schimbat ,, …,, acolo trebuie sa fie aeroportul civil,,…,, zborul a fost placut,,…Ne imbratisam, schimbam vorbe prietenesti. Ne vor astepta zile de efort comun, de intalniri cu camarazii romani aflati in baza din Kandahar. Vor fi zile de bucurii, tristeti, povesti dar si o upgradare informala cu misiunile executate de catre inimile neinfricate in cele sase luni de misiune.

I-am lasat sa se odihneasca dupa zborul efectuat.Activitatile din prima zi a programului erau lesne de ghicit aici in Afganistan…briefieng-urile de securitate, NSTMsi PSI, prezentarea programului, prezentarea regulilor de conduita. A urmat apoi o vizita a zonelor administrative ale campului romanesc, a locurilor de pregatire a misiunilor dar si prezentarea TOC–ului de companie. Tot in cadrul programului militarii raniti s-au intalnit cu personalul medical al facicilitatii ROL 3 si ROL 1, au discutat despre starea lor de sanatate, despre cum sau recuperat si cum au reusit sa depaseasca momentele dificile in care sau aflat atunci cand au fost raniti. Au mai vizitat baza aeriana din Kandahar la bordul unui autovehicul militar blindat avand asupra lor atat echipamentele de protectie individuala cat si armamentul din dotare, punctual de acces in baza-ECP-5,dar si campul Elementului National de Sprijin.

Un loc aparte al acestei vizite l-a ocupat discutiile libere avute cu militarii batalionului, cu colegii.Au vorbit despre misiunile executate in aria de responsabilitate, despre provocarile cu care sau intalnit in aceasta misiune, despre cum sau recuperat dupa executarea misiunilor, etc.

Plutonier major Buturuga Constantin:

Afghanistanul a ramas neschimbat. Poate mai putina lume, mai putina forfota. Muntele e tot acolo, in zare. Il pastrezi mereu in memorie, daca l-ai zarit, macar o data, iesind din praf. Cind il revezi stii cu siguranta ca ai ajuns ... acasa!

Una peste alta, m-a bucurat revederea colegilor alaturi de care am luptat .

Colegii mei sunt la fel, sunt neschimbati... poate, doar mai intelepti de ani si misiuni. Cei la prima misiune, cu aerul razboinic si provocator, cei trecuti de mai multe ori prin teatrul de operatii, asezati si intelepti. De multe ori, constat, ca imprumuta ceva din locul acesta: intelepciunea si vesnicia.

Plutonier adjutant principal Toma Mihai

Recunosc, mi-a fost dor de Afganistan - chiar daca nu multi inteleg cum iti poate fi dor de tara asta – si mi-au lipsit apusurile vazute din Kandahar. Ma bucur ca am putut fi alaturi de militarii inimi neinfricate si i-am putut revedea in munca lor de zi cu zi, aceasta vizita nu a facut altceva decat sa imi readuca aminte cit de diferita poate fi notiunea de normalitate. Pentrumine dar si pentru militarii de aici, normalitatea inseamna armele de care nu se despart niciodata si vigilenta care nu slabeste nici o clipa...

Sentimentele pe care le-am trait cand am reajuns pe Kandahar sunt de nedescris. Nu le pot exprima in cuvinte. Aerul, mirosul, agitatia militarilor din baza imi trezesc amintiri din misiunile anterioare la care am participat. Am un sentiment de mandrie ca am avut si eu rolul meu (mic) in operatiile ce se desfasoara aici in Afganistan in incercarea de a opri acest flagel numit terorism.

Multumesc celor care au facut posibila aceasta reintoarcere in trecutul meu tumultos.

In ultima zi a vizitei lor aici in Afganistan, am putut intelege ce se afla in sufletul lor, am simtit regretul lor ca nu mai pot continua misiunea, regretul ca nu mai pot participa la o patrula sau o misiue in arie. Au predat cu tristete in suflet armamentul si echipamentele de protectie.,,Nu mai putem ramane o zi ,,m-a intrebat unul dintre ei .Am zambit si l-am imbratisat.

Drum bun si Dumnezeu sa va ocroteasca dragi mei camarazi veterani.Sunt sigur ca si povestea voastra va continua asa cum si povestea inimilor neinfricate va continua intru cinstea Armatei Romaniei.

***

Aflat la a doua editie, programul ,,Recuperarea Memoriei,, este organizat de Ministerul Apararii Nationale, prin Directia calitatea vietii personalului, cu sprijinul Statului Major al Apararii. In cadrul primei editii, desfasurata in octombrie 2016, au facut deplasarea in teatrul de operatii noua militari raniti. Militarii participa la program pe baza de voluntariat, cu avizul structurilor de asistenta psihologica.

In prezent, Armata Romaniei are 920 de militari in misiuni internationale, peste 600 dintre acestia fiind la datorie in Afganistan.

In ultimii 20 de ani, 29 de militari romani au cazut la datorie in teatrele de operatii, aproape 180 fiind raniti in aceste misiuni.

E.T.

 

{vsig}raniti-afganistan{/vsig}

Scroll to Top