Dragobete vs Sfantul Valentin, ed. a III-a in ziua de 24 februarie a.c. si Vernisarea expozitiei de baza Epoca Fierului pe teritoriul judetului Buzau, la sediul Muzeului Judetean

MJBMuzeul Judetean Buzau, anunta implementarea activitatilor din cadrul programului Dragobete vs Sfantul Valentin, ed. a III-a in ziua de 24 februarie 2018, la sediul principal al institutiei, incepand cu ora 10.00. Programul manifestarilor este urmatorul:

10.00 – 11.00 Prelegere publica Dragobete vs Sfantul Valentin; in cadrul acestui program, ajuns la cea de a III-a editie, tinerii au ocazia de a afla informatii noi despre originea, semnificatia si importanta celor doua sarbatori ale iubirii.

11.00 – 11.20 Vizionare film documentar Sarbatoarea de Dragobete la romani; montajul realizat este un documentar ce doreste a prezenta tinerilor, si nu numai, modul traditional prin care satul romanesc intampina sarbatoarea de Dragobete. Importanta acestei minunate sarbatori in lumea satului romanesc rezulta si din complexitatea obiceiurilor legate de Dragobete. Unii tineri, in Ziua de Dragobete, isi crestau bratul in forma de cruce, dupa care isi suprapuneau taieturile, devenind astfel frati, si, respectiv, surori de cruce. Se luau de frati si de surori si fara ritualul de crestare a bratelor, doar prin imbratisari, sarutari fratesti si juramant de ajutor reciproc. Cei ce se infrateau sau se luau surori de cruce faceau un ospat pentru prieteni, asa cum afirma etnograful, folcloristul, istoricul, profesorul si preotul Simion Florea Marian.

11.30 – Vernisarea expozitiei de baza Epoca Fierului pe teritoriul judetului Buzau (700 a.Chr. – 106 p.Chr.); odata cu deschiderea spre vizitare a acestei sali, dedicata perioadei geto-dacice, Muzeul Judetean Buzau completeaza seria expozitiilor de baza din cadrul colectiei de arheologie. Maniera moderna de valorificare a patrimoniului arheologic, calitatea grafica si documentara a materialelor complementare precum si amenajarea spatiului expozitional au rolul de a duce intr-un plan nou conceptul de muzeologie.

            Va asteptam la sediul Muzeului Judetean Buzau sa participam impreuna la cea de a III-a editie a Programului Dragobete vs Sfantul Valentin, Sambata, 24 februarie 2018, incepand cu ora 10.00.

E.S.