Incepe POSTUL PASTELUI, o incercare pentru suflet si trup…Astazi, DUMINICA IERTARII, Lasatul Secului de branza. Traditii si superstitii
Last Updated on 18/02/2018 by Iulian Gavriluta

Duminica Iertarii Postul PasteluiLasatul secului de branza pentru Postul Pastelui 2018 mai poarta numele de Duminica iertarii, potrivit calendarului ortodox 2018 si este ultima zi dinaintea Postului Pastelui. In calendarul bisericesc, Lasatul Secului are doua etape care conduc treptat catre Postul Sfintelor Paste: Duminica Infricosatei Judecati – cand se lasa sec de carne si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – cand se lasa sec de branza. Duminica aceasta, pe 18 februarie, are

loc Lasatul secului de branza pentru Postul Pastelui 2018, in duminica izgonirii din Rai a lui Adam (Duminica iertarii). Luni 19 februarie 2018 incepe Postul Pastelui. Ultima zi a Postului Pastelui, numit si Postul Mare va fi 7 aprilie. Invierea Domnului cade duminica 8 aprilie. Durata de 40 de zile a Postului Pastilor se intemeiaza pe o veche traditie: potopul, care trebuia sa spele pamantul de pacate, a tinut 40 de zile si 40 de nopti; patruzeci de ani au mancat evreii mana in pustie, inainte de a ajunge in pamantul fagaduintei; Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea; Iisus a postit 40 de zile si 40 de nopti inainte de incepe drumul sau printre oameni. Pastele Ortodox si Catolic vor mai cadea impreuna abia peste 8 ani in 2025.

Cum se mananca la manastire in Postul Pastelui

Postul Pastilor este cel mai lung si mai important, ci si cel mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe. Este dezlegare la peste doar de Florii – cu o saptamana inainte de Paste (pe 8 aprilie) si Bunavestire (25 martie). 

Postul Pastilor e tinut si in Biserica Romano-Catolica; el tine 40 de zile, incepand nu luni ca la ortodocsi, ci in miercurea numita a Cenusii (Dies Ceneris), pentru ca in aceasta zi se practica la apuseni presararea cenusii pe crestetul capului (rest din ceremonialul penitentei publice din vechime, mostenit de la evrei).

Postul, dieta lui Dumnezeu

Traditia romaneasca spune ca inainte de Postul Pastelui, toate rufele trebuie sa fie spalate, iar vasele trebuie sa fie oparite. Tot in aceasta perioada se spune ca nu este bine sa se faca nunti. In a cincea saptamana de post, incep Deniile, data la care incepe curatenia de primavara.

Postul, o altfel de dieta

Ca orice post, in primul rand el trebuie sa reprezinte o abtinere de la lucrurile rele si o intoarcere catre sine si catre nevoile reale ale omului: dragoste, bunatate, comuniune, toleranta, ingaduinta. Recunostiinta si multumirea pentru cele pe care le ai, pentru binele ce-ti este dat, pentru linistea din casa si din sufletul tau sunt ganduri pe care trebuie sa ai in fiecare zi, dar mai ales in zilele din Postul Pastelui. Postul Pastelui nu este doar o perioada de abstineta de la anumite alimente, si oricum nu asta este esenta in Postului Mare. Gandul bun, gesturile simple si frumoase si generozitatea sunt mai importante.

Traditii de Lasatul secului de branza pentru Postul Pastelui 2017

Praznicul de duminica este impodobit, din mosi-stramosi, de traditii pe care crestinii ortodocsi le respecta pentru a avea un post usor, care sa infraneze puterea de a pacatui.

In sudul tarii se pastreaza traditia halvitei: gazda leaga o bucata de halvita cu o sfoara si se plimba prin fata tinerilor oaspeti, iar acestia trebuie s-o prinda cu gura. Cine o prinde, pastreaza desertul ca recompensa. O alta traditie de acum este ca agricultorii sa-si lege granele, ca pasarile sa nu le distruga recoltele. In centrul tarii se aprind focuri pe dealuri, pentru a purifica satele si pentru alungarea spiritelor rele.

In Muntenia se prepara placinte cu branza dulce si stafide, ce se ofera soacrelor, ca relatiile sa ramana dulci in timpul Postului Pastelui. In duminica Lasatului Sec de branza se mai ofera copiilor nevoiasi sapte sticle de lapte, reprezentand cele sapte saptamani ale postului.

I se mai spune Ziua Impacarii, caci bunii crestini cer iertare. Vecinii, rudele, cunoscutii se viziteaza şi işi cer iertare unii de la altii, ca sa intre curati in Post. Urarea care se face este „Post usor!”.

Ce nu ai voie sa faci de Lasatul secului de branza pentru Postul Pastelui 2017

E bine sa mananci un ou copt sau fiert, ca sa ti se para Postul mic si usor ca oul. Resturile si firmiturile de la masa de Lasata secului nu se arunca decat inspre Rasarit, pentru a nu se imprastia belsugul.

Nu se coase, nu se toarce, nu se tese, nu se fac treburi casnice, caci altminteri casa poate fi lovita de rele, de boli si distrugeri.

Nu se da nimic cu imprumut, se fac pomeni cu turte din malai, pentru morti si vii.

Fetele batrane sau cele care vor sa se marite tin post negru in Duminica dinaintea Postului Mare, fara a pune gura nici macar pe un strop de apa, pana la asfintit.

Finii merg cu plocon la nasi de Lasatul secului

In duminica de Lasatul Secului dinaintea Postului Pastelui 2017, care anul acesta pica pe data de 26 februarie, romanii creştin-ortodocşi obişnuiesc sa-şi viziteze naşii de cununie.

Nu scrie in cartile sfinte ca trebuie sa le duci cadouri naşilor in ziua de Lasata Secului, insa obiceiul a ramas impamantenit de veacuri, in traditia populara. Duminica dinaintea Postului e serbata mai mult de finii şi de naşii care sunt şi prieteni apropiati.

Liniste sufleteasca si post cu folos sa aveti!

A.D.