ALOCATIA 2018 – Stiti cati bani primesc copiii in acest an si in ce conditii pot pierde aceste drepturi?
Last Updated on 16/02/2018 by Iulian Gavriluta

Copii 2Potrivit Legii nr. 61/1993, alocatia de stat pentru copii este o forma de ocrotire acordata de catre stat, fara discriminare, tuturor copiilor din Romania. De aceasta alocatie beneficiaza toti copiii cu varsta de pana la 18 ani, dar si tinerii majori, cu conditia ca acestia sa frecventeze cursurile invatamantului liceal sau profesional.

 

In cazul tinerilor care repeta un an scolar, nu se mai acorda alocatia de stat, cu exceptia situatiei in care acestia sunt nevoiti sa repete anul scolar din motive medicale.Valoarea alocatiei se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta (ISR), care este in prezent de 500 lei. Modificarea legii salarizarii si trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat nu a modificat si indicele ISR, astfel ca valoarea alocatiei lunare ramane aceeasi ca si pana acum:

  • 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii in varsta de pana la doi ani (sau trei ani, in cazul copiilor cu handicap). Aceasta se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazute de legislatia in vigoare; 0,168 ISR (84 de lei) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi si 18 ani si pentru liceenii de peste 18 ani; 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu handicap cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani.

Suma medie platita pentru beneficiar in luna noiembrie 2017 a fost de 96,81 lei, conform datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

A.M.