Tu stii toate noutatile? INCEPE INSCRIEREA IN CLASA PREGATITOARE. Citeste aici cum, unde, cand si ce acte sunt necesare
Last Updated on 15/02/2018 by Iulian Gavriluta

Copii BuzauInscrierea la scoala a copiilor se va face pentru anul scolar 2018-2019 in perioada urmatoare. Potrivit calendarului si metodologiei de inscriere puse recent in dezbatere la Ministerul Educatiei Nationale (MEN), cererile in prima etapa de inscriere se vor depune in perioada 5-23 martie, urmand ca in aprilie sa se facainscrierile in a doua etapa pentru copiii care nu au fost repartizati din prima.

 

Oricum ar fi, niciunul dintre copiii pentru care s-au facut cereri de inscriere nu va ramane nerepartizat pana la inceputul anului scolar.Și anul acesta, inscrierile celor mici in invatamantul primar in anul scolar 2018-2019 se vor organiza tot in doua etape, potrivit Proiectului de ordin al MEN privind aprobarea Calendarului si a Metodologiei de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2018-2019, pus recent in dezbatere la minister. Calendarul si modul de inscriere la scoala vor deveni oficiale odata ce sunt aprobate de ministru si publicate in Monitorul Oficial. De principiu, conform calendarului propus, la 26 februarie, se vor afisa la sediile scolilor (eventual si pe paginile lor de internet, daca au) informatiile care sa le permita parintilor sa afle detalii despre clasele pregatitoare, despre evaluarea psihosomatica a copiilor, obligatorie pentru inscriere, despre criteriile de departajare de la nivelul fiecarei scoli si despre lista documentelor necesare la inscriere si programul de completare. In continuare, potrivit proiectului, parintii ar trebui sa aiba in vedere ca, in prima etapa de inscriere, lucrurile vor sta in felul urmator:

  • in perioada 27 februarie – 10 martie se va organiza, la fiecare scoala, „Ziua portilor deschise”, perioada in care parintii se vor putea duce la intalniri pentru informare si consiliere;
  • 26 februarie – 23 martie va fi perioada in care se va face evaluarea psihosomatica a celor mici (rezultatul va fi primit in scris, in aceeasi perioada);
  • 5 – 23 martie va fi intervalul de timp in care parintii vor putea completa online sau la scoala dorita cererile-tip de inscriere.

La 30 martie vor fi deja publicate listele cu copiii inmatriculati, numarul de locuri ramase libere si lista copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

La a doua etapa de inscriere, lucrurile vor sta astfel, potrivit calendarului propus:

  • in perioada 12-18 aprilie se vor depune cererile de inscriere la secretariatul scolii aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru a doua etapa;
  • listele finale cu copiii inscrisi se vor afisa la 23 aprilie.

In fine, in perioada 24 aprilie – 4 mai se vor rezolva cererile de inscriere pentru copiii care nu au fost inscrisi nicarieri nici in a doua etapa. In orice caz, niciun copil nu va ramane pe dinafara si neinscris in anul scolar 2018-2019.

Cum se va face inscrierea si ce acte vor fi necesare?

Cererea-tip de inscriere la clasa pregatitoare se poate completa online sau la secretariatul scolii la care parintele vrea sa inscrie copilul. In momentul completarii cererii de inscriere sau, dupa caz, al validarii acesteia, parintii depun si o copie a actului de identitate propriu, precum si o copie a certificatului de nastere al copilului. In cazurile in care e necesara evaluarea dezvoltarii psihosomatice, parintii sunt nevoiti sa depuna si o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar in cazurile in care inscrierea se cere la o alta unitate decat scoala de circumscriptie, parintii depun si documentele care dovedesc indeplinirea criteriilor de departajare (si care sunt afisate de catre fiecare scoala in parte).

Atentie! Inscrierea copilului se poate face doar la o singura unitate de invatamant.

Repartizarea in prima etapa

Prioritatea la repartizare va fi urmatoarea:

  • in prima faza, sunt admisi la scoala de circumscriptie copiii ai caror parinti au solicitat asta prin cererea de inscriere;
  • in a doua faza, sunt procesate cererile parintilor care au solicitat inscrierea la o alta scoala decat cea de circumscriptie, pe locurile ramase libere;
  • in fine, sunt admisi la scoala de circumscriptie copiii ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta scoala, dar nu au fost inmatriculati, din lipsa de locuri.

Nota: Scoala de circumscriptie este unitatea de invatamant careia ii sunt arondate locuintele din proximitatea sa. Totalitatea strazilor arodate unitatii formeaza circumscriptia acesteia.

Potrivit metodologiei, toti copiii pentru care se cere inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie sunt inmatriculati in unitatea respectiva. Totusi, in functie de locurile libere, exista si posibilitatea inscrierii in alte scoli decat cea de circumscriptie.

Ce copii vor putea fi inscrisi la scoala anul acesta?

Ca in cazul inscrierilor care s-au facut anul trecut, si anul acesta parintii vor fi obligati sa-si inscrie copiii la clasa pregatitoare, daca acestia implinesc varsta de sase ani pana la data de 31 august 2018 inclusiv. Totusi, chiar si parintii micutilor care implinesc sase ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 vor putea sa-i inscrie la scoala anul acesta, „daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare„, potrivit metodologiei. Cu alte cuvinte, ei vor putea fi inscrisi daca, in urma evaluarilor copilului de catre specialisti, acestia vor considera ca cel mic este pregatit sa mearga la scoala. In caz contrar, copiii vor putea fi inscrisi in grupa mare, la gradinita.

Atentie! Proiectul de ordin privind inscrierea in clasa pregatitoare in anul scolar 2018-2019 NU se aplica inca. Acesta trebuie aprobat de ministru si publicat in Monitorul Oficial ca sa se aplice.

Sursa: avocatnet.ro

A.M.