Doriti penali in Parlament? COMUNICAT DE PRESA – USR anunță crearea Grupului de inițiativă a campaniei “Fără penali în funcții publice”

Fara penaliAstazi a fost autentificat la notariat Grupul de initiativa al campaniei “Fara penali in functii publice”, format din: filosoful Mihai Sora; scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu;

Oana Negru si Mihai Tudorica, membri ai grupului “Rezistenta”; Klaus Fabritius reprezentand Forumului Democrat al Germanilor din Romania, cetateni implicati in actiuni civice si presedintele comitetului, avocatul Mihai Badea.

 

“Fara penali in functii publice” este o initiativa cetateneasca sustinuta de USR care isi propune sa stanga 500.000 de semnaturi in 6 luni pentru a modifica Constitutia. In acest sens, persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa functii publice alese in stat. Inainte de inceperea efectiva de strangere a semnaturilor, vor mai fi necesari doi pasi: avizul de la Consiliul Legislativ si publicarea proiectului in Monitorul Oficial.

In prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementata prin lege, dar nu si cea a reprezentantilor autoritatilor publice locale, deputatilor, senatorilor si Presedintelui Romaniei. Noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constitutie si ar urma sa reglementeze acest aspect:

„(3) Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Alineatul propus de USR respecta in totalitate Declaratia Universala a Drepturilor Omului, pactele si tratatele internationale la care Romania este parte, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, recomandarile Comisiei de la Venetia si concorda cu prevederile similare care se regasesc in constitutiile unor state europene cu indelungate traditii democratice.

"In urma cu un an eram in strada si protestam impotriva ordonantei 13. Alaturi de sute de mii de oameni din toata tara. Cele mai mari proteste de strada de la Revolutie incoace, mai multi oameni decat la Revolutie. Dupa un an lucrurile sunt cam in acelasi punct. Doua guverne au fost schimbate, dar asaltul impotriva legilor justitiei continua pentru ca un grup de politicieni penali, stransi in jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scapa de puscarie sau pentru a continua sa fure, iar oamenii continua si ei sa iasa in strada.

Noi credem ca astazi sunt suficient de multi oameni in societate care isi doresc o curatare a clasei politice. Care s-au saturat sa vada in fruntea statului oameni condamnati penali. Care s-au saturat ca viitorul lor sa fie decis de niste infractori. Initiativa aceasta este pentru ei.", a declarat Dan Barna, presedintele USR .

Toti membrii Grupului de initiativa respecta caracteristicile impuse de lege, respectiv de a nu fi persoane alese in functii prin vot universal, nici membri ai Guvernului, ori persoane numite de primul-ministru si nici persoane care nu pot face parte, potrivit legii, din partide politice.

La nivel european, Constitutii din tari precum Estonia, Danemarca, Polonia sau Luxemburg au astfel de interdictii cu privire la coruptie. Romania trebuie sa se alature acestora intrucat standardul moral al societatii s-a dovedit nefunctional si avem realitatea in care liderul partidului de guvernamant conduce dupa bunul plac Romania.

Consideram ca o astfel de masura este imperios necesara pentru dezvoltarea Romaniei. Doar cand vom avea o reglementare clara, prevazuta in Constitutie, in privinta integritatii alesilor, tara noastra va putea avea sansa si speranta unei dezvoltari sanatoase. Cu atat mai mult cu cat mesajele protestelor din ultimul an, au exact acest numitor comun: justitie independenta si fara penali in functii publice.

Prin initierea si sustinerea acestei initiative civice USR isi mentine obiectivul de a schimba modul in care se face politica in Romania, in colaborare directa cu societatea.

Cei care doresc sa sprijine initiativa o pot face accesand site-ul www.farapenali.usr.ro.

Cu stima, Presedintele Filialei Locale Buzau Irinel Cirstea