Pungile de plastic cu maner INTERZISE in Romania. Se rezolva cu asta problemele majore de mediu?
Last Updated on 12/02/2018 by Iulian Gavriluta

Pungi din plasticAnul 2018 aduce mai multe reglementari in ceea ce priveste legislatia de mediu. Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2018 este strict interzisa introducerea pe piata din Romania a pungilor confectionate din plastic subtire si foarte subtire, cu valori sub 50 de microni si, respectiv, 15 microni.

 

Acest proiect de lege modifica si completeaza Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Reglementarea vine ca raspuns la solicitarea Uniunii Europene referitoare la reducerea consumului de pungi din plastic subtiri. Aceste pungi de plastic nu se incadreaza in normele permise de lege si vor fi interzise de la introducerea in circuitul economic, din 1 iulie 2018, respectiv 1 ianuarie 2019 pentru comercializare. Mai mult decat atat, Ministerul Mediului va fi obligat sa raporteze Comisiei Europene odata cu raportarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si care este consumul anual de pungi de plastic subtiri. Nerespectarea reglementarilor conduce la contraventii cuprinse intre 15.000 si 25.000 de lei. Acest proiect se refera exclusiv la pungile de transport cu maner, confectionate din plastic subtire, fiind excluse cele fara maner. Potrivit proiectului de lege, pe langa obligatiile de raportare anuala, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, precum si autoritatile executive ale unitatilor administrativ-teritoriale trebuie sa informeze cetatenii despre aceste modificari, prin campanii de promovare si de educare. Un punct important al acestor campanii se refera la agentii economici, care trebuie sa fie informati in privinta sistemelor de returnare, colectare si valorificare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. De asemenea, trebuie sa li se aduca la cunostinta intregul circuit al ambalajelor de pe piata, respectiv elementele corespunzatoare planurilor de gestionare a ambalajelor si deseurilor de ambalaje si impactul daunator pe care pungile de plastic le au asupra mediului. In Romania, nivelul actual al consumului de pungi de plastic creeaza cantitati ridicate de deseuri, ce conduc la poluarea mediului si agraveaza problema deseurilor abandonate la intamplare, in rauri si lacuri, ce ameninta ecosistemele acvatice. Noile reglementari de mediu ii vizeaza in primul rand pe agentii economici responsabili pentru introducerea de ambalaje pe piata. Ei isi pot indeplini obiectivele de valorificare prin reciclare sau incinerare astfel: individual, prin gestionarea deseurilor de ambalaje rezultate de la ambalajele proprii; prin transfer de responsabilitate, apeland la o organizatie de transfer de responsabilitate.

Știati ca: descompunerea plasticului poate dura sute si chiar mii de ani?; recicland un deseu de ambalaj din plastic se economiseste energia necesara functionarii unui bec de 60W timp de 6 ore?; din 6 deseuri de ambalaje din PET se poate fabrica un tricou?; deseurile de ambalaje ajuta la fabricarea de produse noi: covoare, mochete, incaltaminte, umplutura pentru haine de iarna sau saci de dormit si chiar jucarii.

A.M.