Se MODIFICA ORA DE VARA in 2018! Cand si cum ar trebui sa schimbam ceasul?

Ora de varaSpunem adio trecerii la ORA DE VARA? Parlamentul European a votat pentru eliminarea trecerii la ora de vara si ora de iarna. Schimbarea orei vara si iarna ar putea sa fie lasata in spate, dupa ce Parlamentul European a votat, miercuri, in favoarea introducerii aceluiasi timp pe tot parcursului anului.

 

Urmeaza ca membrii Consiliului European sa evalueze in detaliu directiva privind ora de vara si cea de iarna si, daca este cazul, sa propuna revizuirea ei. Parlamentarii eruopenii au spus ca vor ruga Comisiunea Europeana – care in trecut s-a opus acestei schimbari – sa implementeze decizia. ”Sunt foarte incantat ca dupa ani de discutii la nivelul comisiilor in Parlamentul European a fost dezbatuta aceasta rezolutie si votata astazi in plen. Iar Parlamentul a acceptat propunerea noastra sa intrebe Comisia Europeana sa vina cu o recomandare prin care sa incheiem schimbarea bi-anuala de ora”, a spus Sean Kelly, parlamentar european din Irlanda.

De ce a fost luata decizia de a renunţa la ORA DE VARA?

Trecerea la ora de vara are loc la sfasitul lunii martie, iar schimbarea orei de vara se petrece la sfarsitul lunii octombrie. Mai multe studii au incercat sa traga o concluzie clara despre efectele schimbarilor, dar indica ca pot afecta sanatatea oamenilor. Dupa ce a fost supusa la vot, rezolutia adoptata de parlamentarii europeni a inregistrat 153 de voturi impotriva si 12 abtineri. Rezolutia privind aranjamentele actuale ale schimbarii orei, care a intrat in vigoare in urma cu 17 ani, stabileste o data si ora comune pentru inceperea si incheierea pedioadei de vara in UE, cu scopul de a ajuta functionarea efectiva a pietei interne.

Cand trebuie sa se treaca la ORA DE VARA 2018? Vom dormi mai puţin cu o ora!

In fiecare an, ora se schimba de doua ori, in preajma echinoctiilor de primavara si de toamna. In aceste date, ziua este egala cu noaptea, schimbarea de la ora de iarna la ora de vara si invers, se face mereu intr-o noapte de sambata catre duminica. In acest fel, organismul are o zi la dispozitie pentru a se adapta la noul program pentru saptamana care urmeaza. Cu toate acestea, specialistii spun ca avem nevoie de aproximativ o saptamana pentru a ne adapta.

Cand trebuie sa dam ceasurile inapoi?

Anul acesta vom trece la ora de vara in ultimul weekend al primei luni de primavara, si anume pe data de 25 martie 2018. Astfel, in aceasta zi vom da ceasurile cu o ora inainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Asadar, in aceasta noapte vom dormi mai putin cu ora, dupa cum se spune in popor.

De ce se schimba ora de doua ori pe an?

Schimbarea orei de doua ori pe an are scopul de a ne bucura de mai multa lumina naturala pe parcursul zilei. Asadar, trecem la ora de vara pentru ziua devine mai lunga decat noaptea, prin urmare se va intuneca mai tarziu cu o ora. De asemenea, aceasta schimbare favorizeaza economisirea energiei electrice intrucat programul de lucru coincide mai mult cu perioada in care avem parte de lumina naturala.

Cand s-a schimbat ora in Romania prima data?

In Europa a fost folosita prima data trecerea la ora de vara, iar Germania a fost prima tara care a introdus schimbarea orei de doua ori pe an. In Romania, schimbarea orei s-a introdus prima data in anul 1917.

Turcia a renunţat la ORA DE IARNA

Turcia a decis, in septembrie 2017, sa menţina in vigoare pe tot parcursul anului regimul orei de vara, care trebuia sa se incheie la sfarşitul lunii octombrie, pentru a permite cetaţenilor „sa beneficieze mai mult de soare”, informeaza France Presse. Ceasurile nu vor mai fi reglate de doua ori pe an, alternand intre ora de iarna şi ora de vara, pentru a permite cetaţenilor „sa beneficieze mai mult de soare” in timpul zilei, potrivit textului publicat in Monitorul Oficial. Astfel, la 30 octombrie, nu se va mai face trecerea la ora de iarna şi Turcia va fi cu trei ore inainte faţa de ora medie Greenwich (GMT) pe tot parcursul anului. Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamata, a anunţat ca acelaşi sistem se va aplica şi pe teritoriul sau. Trecerea de la ora de iarna (de la sfarşitul lunii octombrie pana la sfarşitul lunii martie) la ora de vara (inceputul lunii aprilie pana la sfarşitul lunii octombrie), instaurata in multe ţari, consta in reglarea ceasurilor cu o ora in plus sau in minus faţa de fusul orar. Acest sistem are ca scop realizarea de economii de energie, facand sa coincida orele de activitate cu cele in care este soare pentru a limita utilizarea luminii artificiale.

A.D.