Esti de acord? Nu mai platesti amenda daca conduci fara Rovinieta. Citeste aici in ce conditii ti se prescrie fapta

ROVINIETAIn cazul celor care circula cu masinile, pe drumurile publice, fara a avea rovinieta valabila, fapta se va prescrie in patru luni de la savarsire, conform unui proiect de act normativ care a primit azi votul decisiv al deputatilor si care va ajunge curand, pentru promulgare, la seful statului.

 

In momentul de fata, prescrierea intervine in sase luni de la savarsirea faptei. Desi se dorea ca amenda sa fie insotita de o dovada, prevederea a disparut. Proiectul de lege pentru modificarea si completarea art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania a fost adoptat azi de Camerei Deputatilor, prin vot decisiv, dupa ce a trecut in 2016 si de Senat. Pentru a se aplica, documentul mai are nevoie doar de semnatura sefului statului. Amenzile pentru circularea cu o masina in lipsa rovinietei valabile se vor prescrie in patru luni de la savarsirea faptelor, se arata in propunerea legislativa. Practic, termenul va fi mai mic decat cel valabil in prezent, care este de sase luni. „Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 4 luni de la data savarsirii faptei”, prevede proiectul, cu precizarea ca este vorba de data incheierii procesului-verbal de contraventie. Cu alte cuvinte, daca procesul-verbal nu va fi incheiat in maximum patru luni de la data la care soferul a fost surprins conducand o masina fara rovinieta, amenda nu va mai putea fi aplicata. In mod obisnuit, conform legislatiei in vigoare, prescrierea faptei intervine in sase luni de la savarsirea acesteia. Comunicarea procesului-verbal de amendare se poate face, in prezent, in maximum doua luni de la intocmirea acestuia. Asadar, in momentul de fata, din ziua savarsirii contraventiei si pana la comunicarea amenzii pot trece maximum opt luni (sase luni pana la momentul incheierii procesului-verbal plus doua luni pana la comunicarea acestuia). Daca schimbarea amintita mai sus s-ar aplica, perioada ar fi redusa la sase luni (patru luni pana la momentul incheierii procesului-verbal plus doua luni pana la comunicarea acestuia). Referitor la proiectul de lege aflat la deputati, in forma adoptata de senatori scria ca procesul-verbal va fi insotit si de dovezi. Totusi, deputatii au ales sa elimine aceasta prevedere. Rovinieta are o valabilitate de una, sapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, in functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale. Circularea fara rovinieta se poate sanctiona cu amenda, potrivit OG nr. 15/2002.

Atentie! Proiectul de lege NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.

A.M.

Scroll to Top