Mai stiti ce fac militarii nostri? FOTO – „THE GATE” – POARTA. Vesti din Afganistan, de la militarii Batalionului de Infanterie Protecția Forței „Brave Hearts”
Last Updated on 06/02/2018 by Iulian Gavriluta

kandahar afganistan buzauDe regula, cei care trec pe aici abia au timp sa observe, sunt prea preocupati de inamic, de pericol, de siguranta lor, de calitatea indeplinirii misiunilor de lupta si de grijile lor. Pe fundamentul executarii misiunilor s-au apropiat de oameni, de viata din jurul lor si au inceput s-o traiasca impreuna cu ei.

 

Acoperiti de o stare de mefienta  militarii Batalionului de Infanterie Protectia Fortei „Brave Hearts” au ales sa fie implicati in tot ceea ce exista in jurul lor si ruleaza zile identice atat ca numar de ore cat si ca ambient comunicativ.Totul se invarte in spectrul comun al unui indemn concret - STAY ALIVE..

Si mai stiu ceva: ca suntem aici sa facem bine, sa aducem binele in viata unor oameni, pentru ca la finalul actiunilor, inimile neinfricate sa-si fi adus contributia la binele unui popor. Aprecierea castigata si aici ne da putere si increderea ca drumul nostru este cel bun, ca valoarea noastra nu este numai profesionala, este si moral - sociala si ca eternitatea, de fapt, este tot timpul langa noi, numai ca trebuie sa te bucuri de recunostinta, sa traiesti in constiinta cuiva care sa-ti duca povestea si faptele in lume. Ma aflu astazi alaturi de o structura a carei misiune implica multa atentie, mult calm dar si o intuitie aproape nativa. Ma aflu intr-un loc unde cea mai mica abatere de la procedurile operationale poate duce la actiuni cu urmari incalculabile. Multe bariere de beton, sarma ghimpata, semne de circulatie, dispozitive de scanat persoane si masini, indicatoare de tot felul, oameni care iti fac semne si lista poate continua. Am zis la un moment dat ca ma aflu int-o uzina cu foc continuu. Ca sa intri in baza militara de pe Aeroportul Kandahar trebuie sa treci de un filtru extrem de complex, iar cei de care depinde securitatea tuturor celor de aici sunt militarii romani, solicitati de parteneri pentru aceasta misiune, datorita felului in care trupele noastre au asigurat si in anii trecuti securitatea terestra a bazei. Practic, nimic nu trece fara sa fie verificat la punctele succesive de control.Da, dupa cum ati putut intui ma aflu la principala poarta de acces din Baza Aeriana Kandahar.

Intins pe o suprafata considerabila, Entry Control Point Numarul 5(ECP 5) este deservitde militarii de la Compania a 4-a „Vipers”condusa de capitanul Breazu Gheorghe, care m-a insotit pe tot parcursul vizitei de documentare. L-am rugat sa-mi spuna cateva cuvinte despre ce se intampla in acest loc.

...avem proceduri foarte bine stabilite in ceea ce priveste accesul in baza. Incidente au fost foarte multe. Au fost gasite la controlul efectuat de catre militarii Companiei IV persoane care detineau droguri, cutite, diverse obiecte pe care le ar fi  putut  folosi pentru a vatama militarii din baza. Nu de putine ori ne-a fost testata vigilenta si modul in care ne desfasuram controlul. Ganditi-va numai ce s-ar putea intampla daca un dispozitiv exploziv sau componente ale unui dispozitiv exploziv improvizat trec de ECP 5 catre baza militara KAF. Am inteles din tara inca din perioada de pregatire ce rol are misiunea structurii pe care o comand aici in Afganistan. Si am mai constientizat ceva: ca de munca noastra, a militarilor romani din compania mea, depinde linistea unei intregi baze militare...

Dupa ce am stat de vorba cu comandantul de companie aveam sa-mi fac un bilant asupra misiunii lor.Este probabil una dintre cele mai complexe misiuni pe care le indeplinesc militarii cu inimi neinfricate, misiune executata cu un profesionalism exemplar si credeti-ma nu sunt cuvinte deloc mari. Militarii cu care am stat de vorba se trezisera la 4 dimineata si pana dupa amiaza aveau sa-si indeplineasca misiunea asa cum o fac zi de zi. Am intrat insotit de catre comandantul companie in punctul de comanda al structurii. Incaperile au fost usor personalizate cu peisaje romanesti sau o pilda scrisa pe un placaj. Multe acronime, un limbaj cu totul specializat, priviri vigilente, seriozitate maxima si evident concentrare. Monitoarele imense si tot felul de dispozitive despre care nu am intrebat ce inseamna pentru ca as fi rapit prea mult din timpul militarilor, completeaza spatiul in care militarii de la Compania a 4-a ”Vipers”isi desfasoara activitatea. Privesc cum din miscarea unui joystick militarul de serviciu ma aduce foarte aproape de punctul de acces, ma aduce foarte aproape de locul de scanare al autovehiculelor. Parasesc acest centru de control si ma indrept catre punctul de verificare si acces in baza al personalului, locul unde persoanele sunt scanate si controlate pentru a nu introduce in baza materiale prohibite. Nu ne facem simtita prezenta si raman sa privesc la ceea ce se intampla, urmaresc ca intr-un film, tot ceea ce militarul desfasoara intr-o ordine calculata. Este un adevarat algoritm, multe automatisme pe care le foloseste pentru ca nimic sa nu-i scape neverificat. Actele sunt verificate, cateva priviri cu dus intors intre cartea de identitate si individ, doua intrebari scurte si gata, se poate intra. Pare un job simplu, dar va pot spune, doar pare…. Aproape acelasi lucru se intampla si la poarta de acces a masinilor. Aici autovehiculele vin, se opresc, cei din interior coboara, sunt verificati, acte, discutii, control,repet control, bariera coboara de aceasta data (asa e modelul) si au intrat…

Caporal Cotirlet Marian

…sunt aici din august… am experienta misiunii anterioare, parca sunt aici de ani de zile. Este o misiune foarte importanta,deoarece pe aici trec toate masinile civile si militare pe care trebuie sa le verificam inainte sa intre, sa nu contina ceva suspect care sa puna in pericol ceilalti colegi si fortele coalitiei. Este foc continuu aproape in fiecare zi, deoarece este o intrare si o iesire aproape neintrerupta de vehicule militare si civile, pe care trebuie sa le identificam, sa le verificam sa le scanam… Ce mi-a mai atras atentia in acest spatiu al focului continuu din baza KAF? Doi catei simpatici, in custi bine ingrijite cu urechile ciulite si ochii atintiti inspre noi. Sunt cainii dresati de la Military Working Dogs. Doi civili africani, insotitorii lor, mi-au explicat despre aptitudinile cainilor din dotare in depistarea substantelor interzise si a explozibililor pe timpul controlului persoanelor si masinilor.

Dupa ce am vazut si acest punct de acces, am ramas la discutii cu comandantul companiei, capitanul Breazu Gheorghe.

La un flux de aproximativ 150 de persoane, 40-60 de masini in fiecare zi, sa le iei pe fiecare la mana nu este usor intr-o tura, avea sa-mi spuna comandantul companiei si sincer, dupa o zi petrecuta alaturi de ei,  ii dadeam dreptate. Sice am mai aflat? Ca militarii s-au obisnuit cu ritmul de lucru in ture intrucat fac acest lucru de aproximativ cinci luni si ceva, s-au obisnuit si cu servitul mesei „pe pozitii” , masacare este adusa de catre administratorul subunitatii si colegii de la logistica. Ca dupa executarea misiunii, isi reiau programul in cadrul subunitatii sau se bucura de timpul liber in facilitatile din baza. Militarii Companiei a 4-a si-au inceput misiunea din Afganistan in luna august 2017, iar timpul se scurge repede. Suntem aproape de finalul misiunii si toti ne gandim la un singur lucru – sa ajungem cu bine acasa. La ECP 5 este o echipa in adevaratul sens al cuvantului, profesionista si vigilenta. Suntem cateva mii de suflete in Baza Aeriana Kandahar care dormim, facem sport si lucram linistiti pentru ca si ei ne vegheaza.

Cam asta a fost despre militarii din Compania a 4-a „Vipers”… dar povestea inimilor neinfricate continua….

P.S. In baza militara KAF a sosit si primul detasament militar al camarazilor de la Batalionul de Protectia Fortei ,,Vulturii Carpatilor,, din Campulung Muscel, camarazi care ne vor inlocui  in cadrul misiunii NATO Resolute Support incepand cu jumatatea lunii februarie.

I.G.

{vsig}kandahar-afganistan-buzau{/vsig}