DACA SE VREA SE POATE! Romania ar putea avea in curand o noua limba oficiala. Cine sunt cei care se pot bucura? Comentati?

LMGSa va vedem aici...daca aveti ceva de zis! Romania ar putea avea in curand inca o limba oficiala. Limbajul semnelor ar putea deveni limba oficiala, ceea ce inseamna ca fiecare autoritate publica sa asigure un interpret care sa ajute persoanele in nevoie sa se faca intelese.

 

Totul face parte dintr-un proiect de lege, care urmeaza sa fie depus luna viitoare de catre deputatul PNL Adriana Saftoiu. 30.000 de romani cu deficiente de auz traiesc in Romania intr-o totala izolare. Fie ca este vorba despre accesul la educatie, munca sau servicii publice, pentru aceste persoane statul pare sa puna bariere invizibile de limbaj. Daca nu sunt insotite de un apartinator la ghiseele institutiilor publice, de cele mai multe ori, persoanele surde ajung sa renunte la rezolvarea problemelor, pentru ca nu reusesc sa se faca intelese. ”Toate institutiile ar trebui sa se asigure ca limbajul mimico-gestual sau limbajul semnelor poate fi folosit. Ceea ce nu inteleg multi este ca acesti oameni nu gandesc in cuvinte, ci in semne. De multe ori, aud argumentul ca pot scrie, dar va spun ca pentru ei cuvintele de legatura nu exista si nu dau aceeasi semnificatie pe o care o dam noi limbajului scris. Ceea ce ma intristeaza este ca institutii ale statului care se ocupa de problematica lor sunt agresive in a respinge o astfel de initiativa. Ei spun ca exista prevederi in anumite legi care le-ar garanta aceste drepturi persoanelor surde. Realitatea arata ca modul in care este legiferata problemea nu obliga statul in niciun fel sa garanteze aceste drepturi, ci este o optiune, adica statul poate sa asigure sau nu. Dupa mine, daca aceste drepturi ar fi garantate de statul roman, nicio persoana surda nu s-ar confrunta cu probleme“, a declarat Adriana Saftoiu. Daca legea va fi votata si limbajul semnelor va fi recunoscut in tara noastra, institutiile statului vor avea la dispozitie cinci ani pentru ca limbajul mimico-gestual sa fie folosit in toate institutiile statului. Practic, acest lucru va insemna ca atunci cand o persoana surda solicita un interpret, orice institutie sa fie capabila sa cheme unul, pe baza de programare, asa cum se intampla deja in statele civilizate ale Europei.

Sursa: Mediafax

A.M.