Exista reguli in legislatia noastra inclusiv referitor la motivele pentru care unui parinte ii poate fi permis accesul in incinta unei scoli. De exemplu, cand vine la sedinta programata cu parintii sau cand si-a programat o discutie cu directorul sau cu un cadru didactic. Ratiunea rezida in siguranta elevilor pe timpul cursurilor, printre altele.
Cine (mai) raspunde daca se intampla ceva unui copil in timpul cat e la scoala? Personalul acelei scoli, desigur.
Au parintii dreptul sa intre in scoala oricand, oricum? Au parintii dreptul sa stea pe holurile scolilor tot timpul?
Raspunsul este simplu si nu-l scoatem din joben, ci din legislatia in vigoare de ceva vreme deja: nu. Avem precizari pe acest subiect in Ordinul Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Știintifice nr. 5079/2016, cel care cuprinde Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. Toate scolile sunt obligate sa-l respecte si, daca au regulamente proprii, trebuie sa porneasca cu ele de la acest ordin de ministru, asa cum se indica acolo. "Parintele, tutorele sau sustinatorul legal al copilului/elevului are acces in incinta unitatii de invatamant in concordanta cu procedura de acces, daca:
a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant; b) desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;
c) depune o cerere/alt document la secretariatul unitatii de invatamant;
d) participa la intalnirile programate cu educatorul- puericultor/educatoarea/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamant prescolar/primar/profesorul diriginte;
e) participa la actiuni organizate de asociatia de parinti. Consiliul de administratie are obligatia stabilirii procedurii de acces al parintilor, tutorilor sau sustinatorilor legali in unitatile de invatamant", scrie in Regulamentul-cadru.
Consiliul de administratie are obligatia stabilirii procedurii de acces al parintilor, tutorilor sau sustinatorilor legali in unitatile de invatamant.
Asadar, sunt cinci motive pentru care un parinte are dreptul sa se afle in scoala:
- un cadru didactic/directorul i-a cerut sa vina pentru o discutie sau a solicitat unui cadru didactic/directorului o astfel de intrevedere (dar nu neanuntat);
- are activitati in comun cu un cadru didactic in incinta scolii;
- are de depus o cerere/alt document la secretariat;
- merge la sedinta cu parintii;
- participa la actiunile organizate de asociatia de parinti.
Despre cum se face intrarea in scoala a parintilor (pana unde au voie sa intre, cine ii insoteste, unde sta paznicul, ce documente ar fi necesare s.a.m.d.), regulamentul precizeaza ca e responsabilitatea scolilor sa stabileasca regulile de acces. Dar peste acele motive de mai sus nu se poate trece. "Personalul din invatamantul preuniversitar are obligatia de a veghea la siguranta copiilor/elevilor, pe parcursul desfasurarii programului scolar si a activitatilor scolare si extracurriculare/extrascolare", scrie in Regulamentul-cadru. Practic, cei mai preocupati de cine si cum intra in scoala trebuie sa fie profesorii si, implicit, conducerea acelei scoli. Pentru ca cei trasi la raspundere, in plan secundar, daca se intampla ceva copilului cand e in scoala, sunt acestia.
Sursa: avocatnet.ro
A.M.