INGRIJORATOR pentru fermieri! Cititi aici despre boala care va poate ucide toate animalele din ferma!
Last Updated on 31/01/2018 by Iulian Gavriluta

pesta porcinaIn goana lor dupa subventii si profit, multi fermieri buzoieni uita de bolile ce pandesc animalele din ograda si care sunt foarte agresive in acest moment, nefiind gasit un leac adecvat pentru eradicarea lor. Potrivit DSVSA Buzau, Pesta porcina africana este o boala a porcinelor domestice si salbatice, mortala pentru porcii care se imbolnavesc.

 

Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase. In fermele unde este depistat un focar sunt ucise toate animalele, iar fermierii primesc despagubiri.

Pentru a va proteja porcii de aceasta boala, medicii veterinari va recomanda sa respectati urmatoarele sfaturi:

a. nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica;

b. cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu proprietari straini care detin porci domestici;

c. nu hraniti animalele cu resturi alimentare/laturi/spalatura provenite de la carnea de porc gatita in familie; daca exista vanatori in famile care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de carne;

d. nu scoateti scroafele/vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie;

e. nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;

f. nu folositi in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi.

Cum arata un porc bolnav de pesta porcina africana?

Nu exista semne clare care sa indice boala, semnele pot fi atribuite si altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

  • moarte rapida, intervenita intr-un timp extrem de scurt;
  • temperatura foarte ridicata (40,5 - 42 ?C) si stare febrila;
  • roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului;
  • lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers;
  • vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi.

Ce fac in cazul in care suspectez ca un porc este bolnav de pesta porcina africana?

  • anuntati imediat medicul veterinar imputernicit de libera practica din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din judetul dumneavoastra.
  • toate animalele suspecte trebuie ucise si distruse, conform legislatiei in vigoare, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor.

Ce vor face serviciile veterinare in cazul aparitiei unui focar de pesta porcina africana?

  • toti porcii vor fi ucisi, iar proprietarii vor primi despagubiri pentru pierderile suferite.

De retinut: Este mai bine sa raportati orice suspiciune de boala, chiar daca ea nu se va confirma, decat sa nu raportati deloc!

E.S.