ASTAZI, FENOMEN RAR asteptat de…150 ani! LUNA ALBASTRA si o….ECLIPSA TOTALA. Unde si cum puteti urmari live evenimentul
Last Updated on 31/01/2018 by Iulian Gavriluta

Eclipsa Luna AlbastraPe 31 ianuarie vom fi martorii primei eclipse din anul 2018. Dar aceasta eclipsa nu va fi una obisnuita deoarece este vorba despre o Luna Albastra. Un astfel de fenomen nu a mai fost intalnit de mai bine de 152 de ani. Luna Albastra are, mai mult decat orice altceva, un nume inselator.

 

Denumirea nu se refera la culoarea obiectului ceresc, ci provine dintr-o transformare a unui cuvant din engleza timpurie. De fapt, numele fenomenului se refera la o „anomalie celendaristica”, potrivit site-ului de specialitate Space.com. In mod normal, intr-un an de zile are trebui sa putem vedea 12 luni pline. Satelitul Pamantului ar trebui, asadar, sa fie complet luminat o data pe luna. Din cand in cand, totusi, se intampla sa apara de doua ori pintr-o singura luna, adica de patru ori in loc de trei intr-un singur anotimp. In acest cazuri, aparitia suplimentara este denumita Luna Albastra. Desi fenomenul acesta nu este atat de rar, aparand, in medie, o data la 2,7 ani, o eclipsa totala care sa afecteze Luna Albastra este extrem de rara. Ultima intamplare de acest fel a fost la 31 martie, 1866. Dupa eclipsa din 31 ianuarie 2018, fanii astronomiei vor fi bucurosi sa afle ca o astfel de eclipsa se va petrece din nou la 31 decembrie 2028 si la 31 ianuarie 2037. Fenomenul va fi cel mai usor de admirat din Asia estica si centrala, Indonezia, Noua Zeelanda si din majoritatea teritoriului australian, unde eclipsa va aparea pe cerul de seara. In vestul Asiei, India, Orientul Mijlociu si Europa de Est, evenimentul va fi deja in desfasurare cand luna va rasari, potrivit Space.com. Pentru cei amagiti de numele inselator, Space.com confirma faptul ca exista momente cand culoarea lunii este albastrie, care se petrec atunci cand in atmosfera este multa cenusa vulcanica, spre exemplu. In mode evident, aceste evenimente nu pot fi prevazute in avans. Cei de acasa vor putea vedea eclipsa LIVE, folosindu-se de servicii precum The Virtual Telescope Project.

2018  ian 31 ora de maxim este 15:29 Eclipsă totală, inaltimea lunii deasupra orizontului la momentul de maxim   este de -15°, durata eclipsei partiale este de  3h 23m 25s iar durata totalitatii este de 1h 16m 53s. Eclipsa este vizibila si din Romania (parțial, doar ultima oră a eclipsei).

Sursa: evz.ro, astro/urseanu.ro

A.M.