Ai primit o AMENDA RUTIERA in 2018? Afla cum contesti procesul verbal intocmit de politist

PolitiaDocumentul prin care suntem sanctionati de politisti in trafic se numeste proces-verbal de contraventie si, de la momentul cand ne este inmanat sau comunicat, avem 15 zile ca sa mergem la judecatorie sa facem plangere in ceea ce-l priveste. Astfel de procese se judeca foarte repede si, de la momentul cand depunem plangerea la instanta, sanctiunea se suspenda.

 

Documentul pe care-l face agentul de politie atunci cand ne amendeaza in trafic se cheama proces-verbal de contraventie si regulile in ceea ce-l priveste se regasesc in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001."Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia", scrie in ordonanta. Asadar, termenul pe care il avem la dispozitie ca sa contestam in scris procesul-verbal e de 15 zile de cand politistul ni l-a inmanat sau de cand a ajuns la noi. Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, iar termenul de judecata fixat de judecator nu va depasi 30 de zile (astfel de plangeri se judeca mai repede).Depunem plangerea alaturi de dosarul cauzei, care contine probe pe care vrem sa le folosim pentru a dovedi ca avem dreptate. Copia (iar nu originalul!) procesului-verbal nu trebuie sa lipseasca, desigur.

Atentie! Plangerea suspenda executarea amenzilor de la data inregistrarii la instanta si pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti, conform Codului rutier. Daca, sa zicem, sanctiunea aplicata a fost suspendarea permisului, pe perioada aceasta aveti dreptul sa conduceti. In alta ordine de idei, iata aici care sunt limitele amenzilor rutiere in acest an. Cei care nu sunt de acord cu decizia judecatorului pot face si apel impotriva hotararii, in maximum 15 zile de la comunicare, la sectia de contencios administrativ a tribunalului. "Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi sustinute si oral in fata instantei. Apelul suspenda executarea hotararii", se precizeaza in ordonanta.

Nota: OG nr. 2/2001 prevede ca lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal (altfel spus, amenda sau alta sanctiune nu au o baza legala valabila si pot fi contestate cu succes). Daca, sa zicem, politistul isi trece doar numele, iar nu si prenumele sau uita sa se semneze, putem scapa de sanctiune contestand procesul-verbal asa cum a fost explicat mai sus.

Sursa avocatnet.ro

E.S.

Scroll to Top