Trebuie sa SCHIMBI PERMISUL in 2018? Ce trebuie sa faci si ce documente trebuie sa depui
Last Updated on 30/01/2018 by Iulian Gavriluta

Permis de conducerePutem cere un nou permis de conducere cand cel pe care-l avem deja a expirat, cand numele nostru s-a schimbat, daca am ramas fara el sau daca s-a deteriorat. Trebuie sa facem o cerere la autoritati pentru noul permis si sa-i atasam cateva documente, iar cei care vor un duplicat pot sa depuna documentele si prin posta ori e-mail.

Toate regulile privind obtinerea unui nou permis in cazul expirarii, pierderii, furtului, deteriorarii permisului sau schimbarii numelui titularului se regasesc in Ordinul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 123/2013. Astfel, cererea pentru eliberarea unui nou permis se depune personal la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor. Desigur, cine nu are timp sa faca asta si are un permis eliberat dupa 1 ianuarie 2009 poate trimite cererea pentru eliberarea unui duplicat (adica obtinerea unui nou permis, in situatiile cand am ramas fara cel pe care-l aveam si era inca valabil) si prin posta, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior sau prin e-mail.

Ce documente sunt necesare, conform ordinului MAI, pe langa cererea aceasta:

  • actul de identitate al titularului din care rezulta ca acesta are domiciliul sau resedinta in Romania, in original si copie (numai copie, desigur, daca se trimite prin posta, in cazul in care se cere un duplicat);
  • dovada platii contravalorii permisului de conducere (68 de lei);
  • permisul de conducere, atunci cand acesta se afla in posesia titularului;
  • documentul emis de o unitate medicala autorizata, din care rezulta ca titularul este apt din punct de vedere medical sa conduca autovehicule din categoria pentru care solicita eliberarea permisului de conducere (dar numai pentru cand se cere un nou permis pentru ca actualul permis a expirat);
  • doua fotografii ale titularului, color, in format 35 x 38,5 mm, de data recenta, in cazul romanilor din strainatate (care pot cere permisul nou mandatand pe cineva sa faca asta in numele lor).
  • pentru cetatenii romani din granitele tarii fotografiile se fac la sediul biroului de depunere a documentatiei

Noul permis va fi livrat titlularului la adresa din Romania indicata de el sau se ridica de catre acesta de la serviciul public comunitar indicat in cerere. In cazul in care nu poate fi identificat la adresa indicata in cerere, permisul de conducere se va ridica de la serviciul public comunitar in a carui competenta teritoriala se afla aceasta adresa.In cazul in care cererea a fost transmisa prin posta, permisul de conducere se ridica de la serviciul public comunitar mentionat de solicitant in cerere. Cei care au cerut duplicatul permisului prin e-mail se prezinta la serviciul public comunitar cu documentele in original (cele ale caror copii au fost transmise pe e-mail). Asadar, chiar daca se poate cere un duplicat prin posta sau e-mail, tot trebuie sa ne deplasam la sediu ca sa ridicam documentul.

Nota: Noi conditii pentru cei care vor sa obtina sau sa-si reinnoiasca permisul si sufera de afectiuni cardiovasculare sau de diabet au intrat recent in vigoare.

Sursa: avocatnet.ro

E.S.