NU TOTI buzoienii bugetari PRIMESC VOUCHERE DE VACANTA! Care sunt noile reguli de acordare valabile de vineri, 26 ianuarie?

Tichete vacanta profesoriIn sistemul public, acordarea voucherelor de vacanta, redenumite astfel in locul tichetelor de vacanta, se face potrivit Normelor metodologice aprobate prin HG nr. 215/2009. Recent, au fost aduse modificari la Norme, prin Hotararea Guvernului nr. 940/2017, acestea au intrat in vigoare vineri, 26 ianuarie 2018.

 

Voucherele de vacanta sunt limitate la 1450 lei, ca o singura indemnizatie de vacanta si se acorda “salariatilor din institutiile si autoritatile publice”, si nu “personalului contractual si functionarilor publici”.

– Dreptul la voucherul de vacanta se extinde si proportional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de munca, intr-un an calendaristic.

– In cazul cumulului de functii, voucherele de vacanta vor fi acordate de catre angajatorii unde beneficiarii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii, sau, dupa caz, de fiecare angajator proportional cu timpul lucrat, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

– In cazul salariatilor din institutiile si autoritatile publice, prevazute de art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, care au mai multi angajatori, se acorda o singura indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de catre angajatorul unde beneficiarii in cauza isi au functia de baza.

Contraventii

Potrivit legestart.ro, urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni, si se sanctioneaza cu 3 pana la 6 puncte-amenda:

a) distribuirea de catre angajatori catre beneficiari a voucherelor de vacanta sau transferul de catre unitatile emitente catre beneficiari a valorii nominale a voucherelor de vacanta pe suport electronic, fara respectarea stricta a prevederilor legale;

b) distribuirea de catre angajatori a voucherelor de vacanta pe suport hartie, daca acestia la data stabilita pentru distribuire nu au achitat unitatii emitente, integral, contravaloarea nominala a voucherelor de vacanta pe suport hartie achizitionate, inclusiv costul imprimatelor reprezentand voucherele de vacanta pe suport hartie;

c) transferul valorii nominale a voucherelor de vacanta pe suport electronic de catre unitatile emitente catre beneficiari, daca angajatorii nu au achitat unitatii emitente, la data stabilita pentru transfer, contravaloarea nominala totala a voucherelor de vacanta pe suport electronic achizitionate si costurile legate de emiterea voucherelor de vacanta pe suport electronic;

d) transferul de catre angajatori catre beneficiari a contravalorii nominale a voucherelor de vacanta, precum si a costurilor aferente emiterii voucherelor de vacanta pe suport electronic si/sau a costului imprimatelor reprezentand voucherele de vacanta pe suport hartie;

e) incheierea contractelor de catre unitatile emitente cu unitatile afiliate, fara solicitarea in prealabil a licentei de turism, in cazul agentiilor de turism, si a certificatului de clasificare, in cazul structurilor de primire turistice;

f) incheierea contractelor de catre unitatile emitente cu unitatile afiliate care nu detin licenta de turism, in cazul agentiilor de turism, sau certificat de clasificare, in cazul structurilor de primire turistice, valabile la data incheierii contractului;

g) nerealizarea de catre unitatile emitente a evidentei tranzactiilor cu vouchere de vacanta pe suport electronic, prin intermediul unui sistem informatic care sa permita stocarea corespunzatoare a datelor in conditii de protectie si siguranta pentru o perioada de cel putin 5 ani.

Utilizarea de catre beneficiari a voucherelor de vacanta pentru achizitionarea altor servicii decat cele turistice constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune si se sanctioneaza cu 2 pana la 6 puncte-amenda.

sursa:legestart.ro

A.M.

Scroll to Top