Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, a declarat ca urmeaza un nou val de scumpiri in ceea ce priveste alimentele importate. „S-a scumpit energia, s-au scumpit gazele si celelalte utilitati. Sigur, acestea nu reprezinta mult in costurile de productie, dar au o influenta.
S-a mai scumpit, insa, si transportul, fiind majorate preturile la carburanti, odata cu cresterea accizelor. Toate acestea vor determina majorarea cu 6-8% a preturilor alimentelor la raft, si sa stiti ca 6% nu e deloc putin", a spus Dragos Frumosu. Deoarece vremea rea poate afecta transportul marfurilor din vestul Europei, iar porturile din Romania se vor inchide, lanturile de magazine sunt obligate sa creasca pretul la diferite alimente pentru a acoperi eventualele pierderi. ”Pretul la lapte a crescut si el de curand, cu 3-4%, iar untul, vedem ca a sarit de 25%”, a precizat Dragos Frumosu. ”Francezii, care detin cele mai mari fabrici de lactate din lume, dar si de la noi, au avut un scandal lunile trecute cu laptele praf pentru copii care produce anumite boli. Dupa ce au pierdut foarte mult pe acest segment, au creat o falsa perceptie a lipsei de unt in piata, asa justificand cresterea care s-a produs in aceasta perioada”, a mai spus acesta. Faptul ca in perioada de iarna avem importuri foarte mari de produse alimentare arata, in opinia liderului sindical, cat de prost gestionam culturile si productiile interne. ”Daca discutam de legume si fructe, se stie ca perioada octombrie – martie este o perioada in care importurile primeaza. Noi, productie nu prea avem, iar aici este un joc al importatorilor, care nu sunt foarte multi. Daca discutam de cresterea celorlalte preturi, este justificata, pentru ca importam 70% din carnea de porc, 20% din laptele necesar pentru procesare si vanzare, importam oua si paine congelata. In aceste conditii, deprecierea cursului valutar are o influenta nefasta”, a mai declarat, Dragos Frumosu. Dragos Frumosu estimeaza ca majorarile de preturi la alimente se vor manifesta incepand din luna martie, pentru ca „pana atunci mai sunt inca stocuri si consumul e mai mic". Presedintele FSIA a mai spus ca producatorii de alimente nu vor putea absorbi aceste cresteri de costuri, astfel incat sa atenueze scumpirile, majoritatea fiind la limita supravietuirii.
A.M.