Sunteti tentati sa puneti poze pe Facebook cu copiii mai tot timpul? Sunt tipuri de fotografii care ar trebui sa ramana private, pentru a-i proteja de rusine, stanjeneala si pericolele de pe retelele de socializare. Mai mult, in state din Europa occidentala, cum este Franta, parintii risca amenzi uriase daca isi expun copiii astfel, iar discutiile privind dreptul copiilor de a-si trage parintii la raspundere pentru modul in care i-au expus online devin din ce in ce mai serioase.
Traim intr-o lume in care sa-i faci o poza copilului si sa o incarci online este aproape la fel de natural ca si pupatul pe obraz. Dar daca distribuirea online a pozelor de la zile de nastere, sau cu un costum nou ori in vizita la gradina zoologica este in regula, unele momente ar trebui sa ramana intime. Mai mult, discutiile privind limitele pe care parintii nu au voie sa le depaseasca cand isi expun copiii online au facut ca in Franta parintii sa riste amenzi de 45.000 de euro si inchisoare daca publica imagini intime cu copiii lor pe Social Media.
„Puneti poze cu copiii cand ajung la varsta la care puteti discuta cu ei”Un studiu facut in 2015 pe internet de compania Nominet a aratat ca parintii din Marea Britanie poseaza aproape 200 de fotografii cu copiii lor sub 5 ani intr-un an, ceea ce inseamna peste 1000 in primii cinci ani de viata ai copilului. “Poza ta favorita cu copilul stand prima data pe olita nu va fi poza lui favorita cand va avea 13 ani”, spune psihologul pentru copii Catherine Steiner-Adair. Profesorul de psihologie Nicola Whitton de la
Cele 8 tipuri de fotografii interzise
Daca totusi decideti sa postati, iata 8 tipuri de fotografii cu copiii de evitat.
1. Poze cand fac baie - Orice poza a copilul partial sau complet dezbracat, nu e pentru afisarea publica. Din nefericire, ceea ce credeti ca e un moment dragut, cu cel mic care se joaca in spuma, poate cadea in maini gresite, cum ar fi un pornograf infantil.
2. Poze in care apar bolnavi sau raniti - Ca parinti este datoria noastra sa protejam copiii, nu sa profitam de ei. Puneti-va intrebarea: Ati vrea ca cineva sa posteze poze facute atunci cand va simtiti groaznic? Probabil ca nu. Aplicati acelasi standard si cand va ganditi ce poze sa postati si pe care nu.
3. Fotografii in care sa-i faceti de rusine - Batjocorirea copiilor online pare sa fi devenit o moda, dar aceasta practica poate avea efecte devastatoare asupra copiilor, imediat dar si in viitorul mai indepartat. Nu numai ca distruge increderea pe care copiii o au in parinti, dar poate cauza tulburari de stres post-traumatic, depresii si anxietati mai tarziu in viata.
4. Pe olita - Fotografiile cu cei mici facandu-si nevoile este cel mai bine sa fie tinute private, daca va ganditi la posibilele consecinte pe viitor. Luati aminte, ce distribuiti, ramane online pentru totdeauna; chiar credeti ca atunci cand va fi adolescent, copilul va vrea sa vada online o astfel de fotografie cu el?
5. Detalii private - Țineti copiii in siguranta nedistribuind niciodata numele lor intregi, adrese, unde merg la scoala, daca merg undeva singuri, etc. Nu stiti cine ar putea folosi aceste informatii in alte scopuri decat cele pentru care au fost distribuite.
6. Poze de grup - Daca ati decis sa distribuiti poze cu copilul online, foarte bine. Dar nu e in regula sa luati aceasta decizie pentru alti parinti, carora poate nu le convine sa-si vada fetele copiilor pe retelele sociale. Asigurati-va ca aveti acceptul acestora cand postati orice poza in care copilul se joaca sau pozeaza alaturi de altii.
7. Nu alimentati hartuirea copilului - Ganditi-va cum ar putea postarea imaginilor sa afecteze viata copilului la scoala. De exemplu, o fotografie care sa ii expuna o slabiciune, teama sau o porecla ar putea contribui la umilirea copilului si ar putea avea repercusiuni asupra vietii lui sociale.
8. Activitati periculoase - Lasati copilul sa tina cateva secunde o cutie de bere si ii faceti o poza. Sau tineti bebelusul in brate cat mutati masina in parcare si va opriti sa faceti un instantaneu cu smartphone-ul. Pozarea acestor momente aparent inofensive este distractiva, dar distribuirea lor online va expune criticilor si altor probleme, din moment ce nu toate detaliile si imprejurarile in care au fost facute sunt vizibile la prima vedere.
Sursa: totuldepsremame.ro, avocatnet.ro
A.D.