Fara spor de calculator in scolile din Buzau? A fost incasat ilegal si se vor restitui banii? Vezi aici raspunsul oficialilor
Last Updated on 26/01/2018 by Iulian Gavriluta

Scoli BuzauMinistrul Educatiei Nationale, Liviu Pop a precizat ca, din datele pe care le are in acest moment, exista toate avizele pentru respectiva reglementare, punctand totodata faptul ca s-a intarziat nepermis de mult aceasta hotarare.  

Declaratiile sale au venit in contextul in care mai multi directori de scoli si dascali din judetul Gorj au inaintat cateva memorii catre Ministerul Educatiei prin care reclamau faptul ca inspectorul scolar general, Ion Isfan, a refuzat sa le mai acorde sporul de calculator, pe motiv ca este ilegal. "Discutii pe tema sporului pentru conditii vatamatoare, noi avem pregatita Hotararea de Guvern in baza legii salarizarii unitare, Ministerul Educatiei Nationale trebuie sa elaboreze aceasta Hotarare de Guvern care prevede clar care sunt sporurile in invatamantul preuniversitar. S-a intarziat aceasta HG nepermis de mult si nu din cauza Ministerului Educatiei Nationale, ci poate la comun cu Ministerul de Finante si Ministerul Muncii. Din datele mele, avem toate avizele si vom avea HG care reglementeaza toate sporurile in sistemul de invatamantul preuniversitar. (...) Memoriile primite de la Gorj si alte judete sunt in verificare. Au fost mai multe memorii. Problema sporului de calculator a fost la Gorj si in doua inspectorate din Capitala. Raspunsurile vor veni de la directorii din minister, nu de la mine. Unii au primit raspuns la memorii, unii nu. (...) Daca avem calculatoare care afecteaza salariatii este obligatia angajatorului sa schimbe calculatoarele. In HG vor fi prevazute toate conditiile de acordare a sporurilor. Legat de sporurile pentru performanta, avem alte mecanisme de recunoastere; gradatia de merit - aici trebuie sa ne aplecam atentia mult mai mult", a spus Pop. De asemenea, el a afirmat ca in situatia in care se dovedeste, in urma verificarilor Curtii de Conturi, ca anumiti angajati din sistemul de invatamant au incasat sporuri ilegale, banii respectivi se pot restitui, dar actul normativ care va fi adoptat in aceasta saptamana nu prevede aplicarea masurilor retroactive in astfel de situatii. "Actul normativ nu poate prevede masuri retroactive, doar daca anumite unitati scolare vor fi verificate de catre Curtea de Conturi si se constata ca, in urma verificarilor, anumiti angajati din sistemul de invatamant au dobandit sporurile ilegale, atunci se pot restitui banii. Noi nu avem atribut astazi ca sa spunem ca s-au dat niste bani conform legii", a mai spus Liviu Pop.

A.M.