ESTI DATOR LA STAT! Citeste aici cand se prescriu datoriile si nu mai poti fi obligat sa dai banii inapoi

Consultant fiscalStatul are la dispozitie un termen de cinci ani pentru a stabili creantele fiscale si tot un termen de cinci ani pentru a executa silit contribuabilul care nu-si plateste darile la stat: impozite, taxe, contributii, penalitati si alte accesorii la aceste sume. Conform procedurii fiscale, aceste termene de prescriptie curg de la momente diferite.

 

Practic, daca statul sta prea mult in pasivitate, nu-l mai poate obliga pe contribuabil sa dea banii datorati statului, iar cei care platesc dupa ce se implineste termenul de prescriptie nu mai pot cere banii inapoi. In Codul de procedura fiscala, datoriile, in sens larg, sunt: impozite, taxe, contributii sau sume pe care contribuabilul trebuie sa le primeasca inapoi de la stat (obligatii fiscale principale) si dobanzi, penalitati sau majorari aplicate sumelor de mai sus (obligatii fiscale accesorii). Creantele fiscale din care se nasc aceste obligatii fiscale principale si accesorii se constituie atunci cand se constituie baza de impozitare care le genereaza sau in momentul la care contribuabilul este indreptatit sa ceara restituirea unor sume de bani de la stat.

Cum se stabilesc creantele fiscale: prin declaratia de impunere depusa de contribuabil sau prin decizia de impunere emisa de Fisc.

Ca sa stabileasca creantele fiscale, organele statului trebuie sa actioneze in acest sens in cadrul unui termen de prescriptie de cinci ani, care incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel. Altfel spus, Fiscul nu poate sa ceara plata unor impozite, taxe s.a.m.d. sapte ani mai tarziu de la momentul cand se datora respectiva obligatie fiscala. Daca ar fi trebuit sa platesti unele contributii in 2012, nu ti se mai poate cere plata lor in 2018. Dreptul de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de zece ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, scrie in Codul de procedura fiscala. Aici, termenul curge de la momentul cand hotararea instantei penale ramane definitiva.

Intreruperea si suspendarea termenului

Intreruperea termenului de prescriptie este posibila in anumite situatii specifice. Mai exact, legislatia fiscala stabileşte trei situatii in care prescriptia se intrerupe (adica incepe sa curga din nou termenul, de la capat):

  • in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru intreruperea termenului de prescriptie a dreptului la actiune;
  • la data depunerii de catre contribuabil/platitor a declaratiei de impunere dupa expirarea termenului legal de depunere a acesteia;
  • la data la care contribuabilul/platitorul corecteaza declaratia de impunere sau efectueaza un alt act voluntar de recunoastere a creantei fiscale datorate.

Apoi, termenul de prescriptie se suspenda in urmatoarele situatii (cand se termina aceste situatii, termenul e reluat ca si cum n-ar fi fost suspendat, fara a se pierde din timpul care a curs deja):

  • in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului la actiune;
  • pe perioada cuprinsa intre data inceperii inspectiei fiscale/verificarii situatiei fiscale personale si data emiterii deciziei de impunere ca urmare a efectuarii inspectiei fiscale/verificarii situatiei fiscale personale, in conditiile respectarii duratei legale de efectuare a acestora;
  • pe timpul cat contribuabilul/platitorul se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale/verificarii situatiei fiscale personale;
  • pe perioada cuprinsa intre data declararii unui contribuabil/platitor inactiv si data reactivarii acestuia.

"Daca organul fiscal constata implinirea termenului de prescriptie a dreptului de stabilire a creantei fiscale, procedeaza la incetarea procedurii de emitere a titlului de creanta fiscala", scrie in Codul de procedura fiscala.

Cand statul nu te mai poate executa pentru neplata

Pe langa prescriptia dreptului de a stabili creante fiscale, in procedura fiscala exista si prescriptia dreptului de a cere executarea silita a obligatiilor fiscale declarate, dar neplatite la termen. Si aici avem un termen de cinci ani, care curge de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat naştere acest drept. Practic, aici a fost stabilita obligatia fiscala, dar contribuabilul nu a platit sumele respective la stat. Daca sta prea mult pe ganduri, adica mai mult de cinci ani de cand avea dreptul sa ceara executarea silita (dupa depasirea scadentei), statul nu va mai putea executa silit datornicul.

Pentru banii pe care contribuabilul ii poate cere inapoi de la Fisc, termenul de prescriptie este de cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire.

Cand se intrerupe acest termen de prescriptie, potrivit Codului:

  • in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru intreruperea termenului de prescriptie a dreptului la actiune;
  • pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de plata a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii in orice alt mod a datoriei;
  • pe data indeplinirii, in cursul executarii silite, a unui act de executare silita;
  • la data comunicarii procesului-verbal de insolvabilitate;
  • in alte cazuri prevazute de lege.

Totodata, trebuie sa amintim ca si termenul de prescriptie de cinci ani, in care organul de executare silita poate cere executarea silita a creantelor fiscale, se suspenda in anumite situatii:

  • in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului la actiune;
  • in cazurile si in conditiile in care suspendarea executarii este prevazuta de lege ori a fost dispusa de instanta judecatoreasca sau de alt organ competent, potrivit legii;
  • pe perioada valabilitatii inlesnirii acordate potrivit legii;
  • cat timp debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la executarea silita;
  • in alte cazuri prevazute de lege.

"Daca organul de executare silita constata implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a creantelor fiscale, acesta va proceda la incetarea masurilor de realizare si la scaderea acestora din evidenta creantelor fiscale", se spune in Cod.

Atentie! Sumele achitate de debitor in contul unor creante fiscale, dupa implinirea termenului de prescriptie, nu se restituie.

Sursa: avocatnet.ro

A.M.

Scroll to Top