Iti schimbi masina veche? Poti primi de la stat peste 9000 de lei. Afla toate detaliile aici
Last Updated on 25/01/2018 by Iulian Gavriluta

Masini noiProgramul Rabla, prin intermediul caruia romanii isi pot schimba masinile vechi cu unele noi, va continua si in anul 2018, conform legislatiei in vigoare. Astfel, persoanele fizice vor putea cere de la stat peste 9.000 de lei, bani pe care nu vor trebui sa-i returneze.

Pentru participarea efectiva in programul guvernamental, proprietarii de masini vechi trebuie sa astepte anuntarea sesiunii de inscriere. Regulile din anul 2018 pentru programul Rabla sunt incluse in Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2017-2019. Concret, acestea au fost stabilite in 2017 pentru o perioada de trei ani, astfel ca se aplica si in 2018. „Obiectul programului il reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu, acordata sub forma primei de casare, pentru achizitionarea autovehiculelor noi, mai putin poluante, in schimbul predarii spre casare a autovehiculelor uzate. Scopul programului il constituie imbunatatirea calitatii mediului prin innoirea Parcului auto national”, scrie in documentul citat. Prima de casare se mentine in acest an la valoarea de 6.500 de lei, iar aceasta este acordata in functie de cantitatea de emisii de CO2/kilometru generata de motorul masinii noi. In 2018, prima se da pentru automobilele noi al caror motor genereaza maximum 130 g CO2/km. In plus, romanii se pot bucura de un ecobonus de 1.000 de lei daca masina noua are un motor care genereaza maximum 98 g CO2/km in regim de functionare mixt si/sau de un ecobonus de 1.700 de lei pentru autoturismele cu motor hibrid. Prin urmare, o persoana fizica poate primi pana la 9.200 de lei (6.500 + 1.000 + 1.700) pentru inlocuirea unei masini vechi cu una noua. Pentru a obtine prima de casare, masinile scoase din circulatie trebuie sa aiba o vechime de cel putin opt ani (adica sa fi fost inmatriculate initial in Romania inainte de 1 ianuarie 2011). „Proprietarul poate achizitiona mai multe autovehicule noi in schimbul predarii spre casare a unui numar echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, in mod corespunzator, de mai multe prime de casare”, este subliniat in ordinul de ministru. Pentru a obtine prima de casare in programul Rabla, persoanele fizice trebuie sa stea in Romania, sa n-aiba datorii la autoritatile locale si sa predea la casare un automobil vechi de cel putin opt ani. In esenta, procedura de urmat este simpla. Odata ce se anunta perioada de inscriere in programul Rabla, persoana fizica trebuie sa se inregistreze la un producator validat. Apoi masina uzata trebuie predata unui colector autorizat si radiata din circulatie. In fine, ultima etapa este achizitionarea automobilului nou.

Important! Prima de casare se scade direct din pretul masinii noi, astfel ca banii de la stat n-ajung niciodata efectiv in mainile romanilor.

A.M.