Activitatile desfasurate de structurile Inspectoratului de Politie Judetean Buzau in anul 2017, au vizat urmatoarele obiective majore: cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranta stradala si siguranta rutiera, prevenirea si combaterea infractionalitatii organizate si transfrontaliere, asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, contrafacerii de marfuri, a infractiunilor din domeniul achizitiilor publice, precum si prin protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene si asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare si informationale necesare dezvoltarii si mentinerii capacitatii operationale a I.P.J. Buzau.
Colectivul Inspectoratului de Politie Judetean Buzau a primit in randurile sale 79 de cadre, dintre care 3 ofiteri de politie, absolventi ai Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza Bucuresti, 5 ofiteri de politie incadrati din sursa externa, 22 agenti de politie care au urmat cursurile Scolii de Agenti de Politie „Vasile Lascar” Campina, precum si 49 de agenti de politie incadrati din sursa externa. Totodata, alte 5 posturi vacante de ofiteri au fost ocupate in urma organizarii concursului de trecere a agentilor de politie in corpul ofiterilor. Fata de anul anterior, numarul petitiilor primite in anul 2017, cu privire la politisti, a scazut cu 30%, totodata numarul fiind in scadere in ultimii 5 ani. De asemenea, in anul 2017, in parcul auto al inspectoratului au intrat 10 autospeciale noi, iar la 7 posturi de politie si sectii de politie rurala au fost efectuate diferite reparatii pentru crearea unor conditii optime de primire si consiliere a persoanelor(ex.: reparatii acoperis, instalatii electrice interioare,etc.). Activitatea de prevenire a fost orientata pentru asigurarea unui sistem integrat, bazat pe atragerea de parteneri si apropierea de comunitate si a cunoscut o evolutie constanta din punct de vedere calitativ.
In anul 2017, prioritatile nationale identificate – „prevenirea infractiunilor contra patrimoniului” si „prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor”, au fost completate de prioritatea identificata la nivel local – „cresterea gradului de siguranta rutiera la nivelul judetului Buzau”.
Politistii buzoieni au organizat peste 3.600 de activitati cu caracter preventiv si educativ, cu diferite grupuri tinta (ex. campanii : „Hotii sunt creativi, fii preventiv”, „STOP violentei in scoala!), in cadrul carora au fost distribuite peste 15.000 de materiale cu recomandari utile si au fost informati antivictimal peste 52.000 de cetateni.
Rezultatele acestor activitati se reflecta cel mai bine in trendul descendent al fenomenului infractional inregistrat in domeniu, fiind inregistrata o scadere a numarului infractiunilor de inselaciune cu 5.8 % , cu 8.9 % in cazul furturilor din locuinta, dar si o scadere de peste 23 % in cazul furturilor din societati comerciale.
Beneficiari ai activitatilor preventive au fost si peste 14.600 de elevi si minori, a caror informare s-a asigurat prin implicarea politistilor din cadrul structurii de profil, dar si a politistilor de proximitate, de ordine publica, precum si a specialistilor din cadrul Serviciului Rutier, Criminalistic, Investigatii Criminale sau pentru Actiuni Speciale.
Ca impact al activitatilor, se evidentiaza o scadere cu 17.8% a faptelor penale comise de minori, precum si scaderea cu 21.5% a numarului de minori implicati in savarsirea de infractiuni, fie ca autori, fie ca participanti.
De asemenea aceasta tendinta de scadere, de 10.3% la nivelul intregului judet, se datoreaza si vizibilitatii crescute a politistilor in mediul rural, datele statistice relevand o scadere de 30% a acestui tip de infractionalitate in mediul rural.
Pentru cresterea gradului de siguranta rutiera, identificata ca prioritate locala, au fost realizate 411 de intalniri cu grupuri tinta, la care au participat aproximativ 15.200 de persoane, fiind realizate si distribuite peste 3.300 de pliante, flyere si afise cu recomandari catre pietoni, conducatori auto, biciclisti, dar si alti participanti la trafic.
Evolutia accidentelor grave demonstreaza impactul activitatilor, continuand sa fie inregistrat un trend descendent fata de anul anterior (o scadere de la 179 la 176 de evenimente), precum si o scadere in cazul persoanelor decedate (de la 51 la 45) sau al persoanelor ranite grav (de la 179 la 176).
In cursul anului 2017, efectivele inspectoratului au intervenit la 4.406 apeluri primite prin S.N.U.A.U. „112”, cele mai multe fiind in mediul rural, peste 2.600, iar 1.799 in mediul urban, timpul de interventie la evenimente in aproximativ 84% din cazuri, fiind sub 10 minute.
Anul trecut, politistii de proximitate au desfasurat 4685 de activitati in comunitate pentru diminuarea faptelor antisociale, au consiliat 5150 de persoane si au aplanat peste 700 de stari conflictuale.
Combaterea criminalitatii - aspecte generale
In perioada analizata, pe raza judetului Buzau nu au fost sesizate fapte stradale cu grad de pericol social ridicat sau cu impact deosebit asupra membrilor comunitatii, majoritatea faptelor comise fiind din categoria celor de subzistenta.
Combaterea criminalitații
In județul Buzau criminalitatea sesizata a scazut cu 15.37 % fata de anul trecut, inregistrand cea mai mica valoare din ultimii 6 ani.
De asemenea infracționalitatea judiciara a scazut cu 16% in perioada analizata si se afla pe un trend descendent in ultimii 6 ani.
Referitor la criminalitatea stradala, in anul 2017 au fost sesizate cu 11% mai putine fapte, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Acest gen de infracționalitate s-a aflat pe un trend descendent in ultimii 5 ani.
Astfel, pe genuri de fapte, au scazut infractiunile de furt sesizate cu 10 %, cea mai mare scadere fiind la furturile din societati comerciale, iar talhariile au scazut cu peste 37% fata de anul anterior.
Un impact deosebit l-au avut activitatile desfasurate pentru asigurarea gradului de securitate a bunurilor si valorilor detinute de persoanele fizice si juridice din judet, peste 1000 de obiective fiind asigurate cu sisteme tehnice de securitate si mai mult de 500 cu sisteme de supraveghere video, in plus fata de anul trecut, dintre acestea 2.023 aflandu-se in mediul rural.
Ca si consecinta directa s-a inregistrat o scadere cu 23.7 % a furturilor din societati comerciale, respectiv scaderea cu 54 % la furturile din societati comerciale prin efractie.
Este de precizat faptul ca 62% dintre furturile din societati comerciale sesizate in mediul urban reprezinta furturi de pe raft, produse in general prin neglijenta personalului de serviciu.
In privinta combaterii criminalitatii grave, comisa cu violenta, nu au fost inregistrate evenimente cu impact asupra membrilor comunitatii, fiind inregistrata cea mai mica valoare din ultimii 5 ani.
Totodata politistii au destructurat o grupare din categoria celor care genereaza conflicte stradale, specializata in comiterea unor infractiuni grave, cei 4 membri ai gruparii fiind retinuti, iar ulterior fiind emise mandate de arestare preventiva.
Criminalitatea sesizata in mediul rural a scazut cu 17.86 %, inregistrand cea mai mica valoare din ultimii 6 ani.
In cazul infractiunilor contra persoanei, predomina infractiunile de lovire sau alte violente, fiind inregistrata de asemenea o scadere cu peste 20% .
Tot in aceeasi perioada, infractiunile contra patrimoniului sesizate in mediul rural au scazut cu 18%, in anul 2017 fiind inregistrata cea mai mica valoare din ultimii 6 ani.
Criminalitatea contra patrimoniului a inregistrat scaderi in perioada evaluata cu 15% comparativ cu anul 2017.
Si acest tip de criminalitate se afla pe un trend descendent incepand cu anul 2014, iar anul trecut a inregistrat cea mai mica valoare din ultimii 6 ani.
Criminalitatea economico –financiara
Pe genuri de infractiuni economico-financiare s-a inregistrat o scadere a numarului de infractiuni constatate fata de anul 2016 cu 16 % .
Prin actiunile initiate pentru combaterea evaziunii fiscale, politistii au constatat 126 de infractiuni, prejudiciul total fiind recuperat in proportie de 40.53%, respectiv 5.972.300 de lei.
In cadrul activitatilor desfasurate pe linia prevenirii si combaterii ilegalitatilor in domeniul operatiunilor cu produse din tutun, politistii au ridicat in vederea confiscarii 3 autovehicule, au inregistrat 8 dosare penale in acest domeniu si s-au efectuat cercetari fata de 18 persoane, din care 6 au fost retinute.
Regimul armelor, explozivilor si substantelor periculoase
Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Buzau au derulat activitati de amploare in baza actiunilor nationale(ex.: Foc de artificii), precum si in cadrul altor planuri propii si au aplicat 62 de sanctiuni contraventionale conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.
Analiza indicatorilor statistici in domeniu, evidentiaza in continuare faptul ca judetul Buzau nu reprezinta o piata ilegala pentru operatiuni cu arme si munitii, fenomenul avand un caracter izolat, cu manifestari simple, fara pericol social, in anul 2017 nefiind inregistrate evenimente in care au fost folosite arme de foc.
Activitatea politistilor s-a concretizat in constatarea a 12 infractiuni pe linia combaterii braconajului cinegetic, fiind efectuate 11 perchezitii domiciliare, constatarea a 28 de infractiuni la regimul materiilor explozive, ocazie cu care au fost indisponibilizate 285 kg de articole pirotehnice si constatarea a 11 infractiuni privind protectia mediului, fiind indisponibilizata cantitatea de 640 kg substante periculoase, contrafacute sau cu termen de valabilitate expirat.
In perioada analizata, polițistii buzoieni au organizat 385 de actiuni in domeniul silvic, dintre care 50 in fondul forestier, 73 pe linia provenientei, prelucrarii, depozitarii si valorificarii materialului lemnos, 243 pe linia legalitatii transportului de material lemnos si 19 vizand alte aspecte din domeniul silvic.
Au fost aplicate 372 sanctiuni contraventionale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, in valoare de 615.000 de lei, fiind confiscat material lemnos in cantitate totala de 1594.75 m.c., dar si 62 de pomi de Craciun, in valoare de 3.100 de lei.
In perioada de referinta au fost constatate 65 de infractiuni la regimul silvic, cu 20 mai multe fata de perioada similara, totodata fiind confiscate si 18 fierastraie mecanice utilizate la savarsirea faptelor.
Siguranta rutiera
In anul 2017, politistii rutieri din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Buzau au avut o prezenta stradala activa, actionand in permanenta pentru prevenirea si combaterea incalcarii regulilor de circulatie de catre participantii la trafic, urmarindu-se in special salvarea de vieti.
In ceea ce priveste siguranța participanților la trafic, in anul 2017 s-au produs cu 3 mai puține accidente rutiere grave fața de anul 2016 si a scazut numarul persoanelor decedate, precum si al celor ranite grav.
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost indisciplina pietonala - 25% din totalul evenimentelor grave, viteza neadaptata – 21% si indisciplina biciclistilor in proportie de 10 %.
Politistii rutieri au constatat si aplicat 81.858 de sanctiuni contraventionale, o importanta deosebita fiind acordata insa activitatilor preventive din domeniu. Totodata, au fost retinute 4.857 de permise de conducere, dintre care 4.748 in vederea suspendarii dreptului de a conduce si au fost retrase pana la remedierea defectiunilor, 968 de certificate de inmatriculare.
In acest domeniu au fost constatate 662 de infractiuni.
In cursul anului 2017 nu au fost inregistrate evenimente care sa afecteze grav siguranta comunitatii.
Adresam multumiri tuturor cetatenilor care au inteles importanta adoptarii unui comportament responsabil si preventiv.
Pentru anul 2018, in vederea indeplinirii obiectivelor stabilite, prioritatile Inspectoratului de Politie Judetean Buzau vor urmari:
- siguranta cetateanului, prin mentinerea climatului de ordine si siguranta publica;
- prevenirea si combaterea evaziunii fiscale;
- prevenirea si combaterea infractionalitatii comisa cu violenta;
- cresterea si imbunatatirea calitatii serviciului politienesc.
E.S.