Buzoieni, incepand de sambata DISPAR mai multe COMISIOANE BANCARE
Last Updated on 25/01/2018 by Iulian Gavriluta

Program banciIncepand de sambata, romanii care folosesc conturi bancare de plati cu servicii de baza vor scapa de plata anumitor comisioane, cum ar fi cele de administrare sau de interogare a soldului, potrivit unei legi care va intra in vigoare in penultima zi a saptamanii.

Eliminarea mai multor comisioane bancare este prevazuta de  Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza. Aceasta a aparut luna trecuta în Monitorul Oficial si se va aplica din data de 27 ianuarie 2018. Documentul prevede ca anumite comisioane nu vor mai putea fi cerute de banci pentru conturile de plati cu servicii de baza, în functie de veniturile pe care le au romanii.

Concret: 

 1. pentru persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din castigul salarial mediu brut (aproximativ 2.497 lei) sau care în ultimele sase luni au avut venituri cumulate pana sub 60% din castigul salarial mediu brut dispar:
 • comisioanele pentru operatiunile de deschidere si închidere a unui cont de plati;
 • comisioanele pentru serviciile de administrare de cont;
 • comisioanele pentru serviciile ce permit depunerile de bani în cont;
 • comisioanele pentru retragerile de numerar pe teritoriul Romaniei dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al bancii;
 • comisioanele pentru primele zece operatiuni lunare de plata pe teritoriul Uniunii Europene (debitarile directe, platile cu cardul si transferurile de credit);
 • comisioanele pentru interogarea conturilor de plati;
 1. pentru persoanele fizice cu venituri lunare de peste 60% din castigul salarial mediu brut (aproximativ 2.497 lei) dispar:
 • comisioanele pentru operatiunile de deschidere si închidere a unui cont de plati;
 • comisioanele pentru retragerile de numerar pe teritoriul UE dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al bancii;
 • comisioanele pentru interogarea conturilor de plati.

Important! Este vorba, mai exact, de castigul salarial mediu brut prognozat toamna pentru anul urmator de Comisia Nationala de Prognoza. De exemplu, castigul salarial mediu brut prognozat pentru 2018 este de 4.162 de lei, astfel ca pragul de 60% amintit mai sus este momentan de aproximativ 2.497 de lei.

A.D.