In anul Centenarului Marii Uniri (sarbatorita la 1 decembrie), Consiliul Judetean Buzau, impreuna cu Muzeul Judetean Buzau, Teatrul George Ciprian Buzau si Centrul Judetean de Cultura si Arta Buzau, in parteneriat cu Divizia 2 Infanterie ”Getica” si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Buzau anunta implementarea programului cultural-educativ “Hai sa dam mana cu mana” la Muzeul Judetean (ed. a III-a) in ziua de 24 Ianuarie 2018 (Centenarul Micii Uniri) la sediul principal al muzeului, incepand cu ora 10.00.
Programul complet al manifestarilor este urmatorul:
10.00 - Cuvant de deschidere / oficialitati si reprezentanti ai institutiilor de cultura;
10.20 - Prezentarea steagurilor de lupta ale structurilor subordonate Diviziei 2 Infanterie Getica
10.30 - Moment parada costume de jandarmi de la mijlocul secolului al XIX-lea;
10.45 - moment de manuire artistica a armelor / drill-team;
11.00 - muzica fanfara militara a Diviziei 2 Infanterie Getica;
11.15 - moment reconstituire istorica Sosirea delegatiei condusa de Alexandru Ioan Cuza;
11.30 - dansul Hora Unirii in jurul Muzeului Judetean Buzau;
12.00 - concert de muzica populara sustinut de catre artistii Ansamblului Plaiurile Mioritei, Buzau;
”Toti buzoienii sunt invitati sa participe la acest eveniment de sarbatoare, de o importanta deosebita, mai ales ca anul acesta se afla sub semnul aniversarii a 100 de ani de la unirea tuturor romanilor. Cea de-a treia editie a evenimentului ”Hai sa dam mana cu mana la Muzeul Judetean” are la baza atat faptul ca Mica Unire a reprezentat un prim pas in faurirea Romaniei moderne, cat si faptul ca Buzaul a avut onoarea de a intampina si gazdui primul domn al Principatelor Unite. Marcarea acestor evenimente din istoria poporului roman reprezinta un act de patriotism si un moment de reafirmare a valorilor noastre nationale.”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu.
De asemenea participantii la eveniment sunt invitati sa viziteze si expozitiile de baza ale Muzeului Judetean Buzau.
E.S.
UPDATE - Jandarmii buzoieni au asigurat astăzi, 24 ianuarie, ordinea și siguranța la manifestările publice organizate cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, în cooperare cu efective de poliție, pompieri și polițiști locali. Anul acesta, în premieră pentru buzoieni, la manifestări au participat și doi cai din cadrul Detaşamentului de Cavalerie al Direcției de Jandarmi a Municipiului București, care păstrează în gena lor sângele nobil al unor rase apreciate. Astăzi, la fel ca în anul 1859, Cavaleria Jandarmeriei Române a însoțit delegaţia condusă de Alexandru Ioan Cuza, moment istoric reconstituit în curtea Muzeului Județean. Tradiția unității ecvestre a Jandarmeriei Române, începută încă de la 1850, este continuată astăzi de Detașamentul de Cavalerie din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, având peste 44 de cai de cavalerie, o parte dintre ei aparţin unor rase foarte apreciate, de renume. Este foarte important ca selecţia raselor să ţină cont de specificul misiunilor pe care caii le vor avea de îndeplinit. Nonius şi Calul Românesc de Sport sunt rase recunoscute pentru temperamentul calm, aptitudinile dezvoltate de dresaj, rezistenţa la efortul fizic prelungit, ataşamentul şi supunerea faţă de om şi se pretează foarte bine la activităţile întreprinse de Jandarmeria Capitalei. În plus, rasele menţionate impresionează printr-o statură impunătoare: peste 1,70 m, greabăn reliefat, spinare scurtă, crupă puternică, tendoane solide, copite sănătoase şi rezistente. Parte a activităților dedicate Zilei de 24 ianuarie de la Buzău a fost și parada costumelor purtate de jandarmi la mijlocul secolului al XIX-lea.
{vsig}24-ianuarie-2018-Buzau{/vsig}
https://www.youtube.com/watch?v=hw7dVyM_Xng&feature=youtu.be