Buzoienii pot cere bani de la stat pentru modernizarea caselor sau pentru sistemele de incalzire. Vezi aici care sunt noile criterii pentru programul CASA VERDE
Last Updated on 22/01/2018 by Iulian Gavriluta

Casa Verde 2018In acest an si buzoienii fara niciun fel de afacere, nu numai companiile sau persoanele fizice autorizate, pot solicita fonduri nerambursabile. Buzoienii care vor sa instaleze, sa modifice sau sa inlocuiasca integral sistemul de incalzire al locuinţei, astfel incat sa utilizeze energie regenerabila, vor putea solicita de la stat o suma de pana la 8.000 de lei, prin programul Casa Verde.

 

Ajutor de stat de 8.000 de lei pentru eficientizarea sistemelor de incalzire a casei

Cei care vor sa instaleze, sa modifice sau sa inlocuiasca integral sistemul de incalzire al locuintei, astfel incat sa utilizeze energie regenerabila, vor putea solicita de la stat o suma de pana la 8.000 de lei. Mai exact, persoanele fizice vor putea solicita pana la 3.000 de lei pentru a instala panouri solare nepresurizate, pana la 6.000 de lei pentru a instala panouri solare presurizate si 8.000 de lei pentru a instala pompe de caldura, dar numai de tipul aer-aer. Acest program de finantare este cunoscut sub numele de “Casa Verde”.

Buzoienii interesati de obtinerea acestor fonduri vor trebui sa indeplineasca o serie de conditii, si anume sa aiba domiciliul in Romania, sa fie proprietari sau coproprietari ai casei pentru care solicita banii, sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau la cele locale, sa nu fi fost condamnati pentru infractiuni impotriva mediului si sa nu fi beneficiat, in anii trecuti, de o alta finantare pentru imbunatatirea sistemului de incalzire.

Fonduri nerambursabile de pana la 40.000 de lei pentru izolarea termica a locuintei

Cei ce vor sa creasca eficienta energetica a casei lor vor putea cere in acest an o suma nereturnabila de pana la 40.000 de lei, prin intermediul programului „Casa Verde Plus”. Prin acest program, statul doreste sa incurajeze utilizarea materialelor izolatoare organic-naturale pentru a reduce consumul energetic al cladirilor, cu scopul de a imbunatati calitatea mediului.

Practic, buzoienii interesati vor putea solicita o suma de maximum 40.000 de lei, dar nu mai mult de 120 de lei/m2 izolat si finisat, care se va acorda sub forma unei prime de eficienta energetica. Pentru a putea primi acesti bani, cetatenii trebuie sa astepte deschiderea sesiunii de inscriere, care va fi anuntata cu cel putin 30 de zile inainte. Banii obtinuti prin acest program de catre persoanele fizice se vor putea folosi pentru izolarea caselor existente sau a celor aflate in constructie, cu conditia ca acestea sa aiba un regim de inaltime de cel mult P+2E.

Buzoienii care vor sa-si schimbe masina pot primi, in anumite conditii, peste 50.000 de lei pentru acest lucru

 

Și in 2018, programele “Rabla” si “Rabla Plus” dau posibilitatea persoanelor fizice care vor sa-si schimbe masina sa solicite fonduri pentru inlocuirea acesteia. Programul “Rabla” vizeaza schimbarea masinilor uzate, adica cu o vechime mai mare de opt ani, cu unele noi, iar prin programul “Rabla Plus” se urmareste incurajarea persoanelor de a achizitiona un autoturism nou electric. In functie de programul pe care vor sa-l acceseze, solicitantii pot primi 6.500 de lei pentru inlocuirea masinii uzate (programul “Rabla”) si pana la 45.000 de lei pentru achizitia unei masini electrice (programul “Rabla Plus”). Valoarea maxima a finantarii prin programul “Rabla Plus” se obtine la cumpararea unui automobil nou electric, si anume 45.000 de lei, cu conditia ca aceasta valoare sa nu reprezinte mai mult de 50% din valoarea totala a acestuia, iar pentru achizitia unui autoturism hibrid se pot obtine 20.000 de lei. Interesant este faptul ca aceste doua programe se pot cumula, astfel incat solicitantii se pot bucura de o finantare de peste 50.000 de lei.

Sursa: avocatnet.ro

A.M.