210.000 de contribuabili persoane fizice au obligatia de a depune la ANAF, pana la data de 31 ianuarie 2018 un formular special. Citeste aici ce risti daca uiti sa o faci
Last Updated on 19/01/2018 by Iulian Gavriluta

Fisc BuzauPotrivit unei informari a Fiscului buzoian, de pe data de 15.01.a.c., se depune (online sau prin prezenta fizica la ghisee) formularul 600. ANAF a explicat cate persoane trebuie sa depuna formularul, afirmand ca fata de formularul anterior, 200, sunt la jumatate persoanele care trebuie sa-l depuna.

 

”In urma evaluarii realizata la nivelul ANAF, a rezultat ca un numar estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligatia de a depune, pana la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 in vederea determinarii contributiei de asigurari sociale (CAS) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS)”, transmite ANAF.

Numar dublu de persoane, la ANAF, in 2017

Sursa citata precizeaza: ” Formularul 600, `reprezentand Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate`, este prevazut prin O.P.A.N.A.F. nr. 4140/2017 elaborat in baza O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.”

Cine plateste CAS si CASS, conditii

”De la 1 ianuarie 2018, in cazul contribuabililor persoane fizice, care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activitaţi agricole, silvicultura şi piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, CAS si CASS se datoreaza astfel:

- CAS se datoreaza doar de catre persoanele care au realizat venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);

CASS se datoreaza doar de catre persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent, din activitati independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activitaţi agricole, silvicultura şi piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).”

Explicatii despre CAS si CASS

”Incepand cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numarul activitatilor desfasurate si de nivelul venitului realizat, cand acesta este cel putin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datoreaza la un venit ales cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara (1.900 lei in anul 2018), iar CASS (10%) se datoreaza la salariul de baza minim brut pe tara”, mai precizeaza ANAF.

Cine depune formularul 600. Formularul 600 poate fi DEPUS ELECTRONIC de astazi

”Formularul 600 se depune doar de catre persoanele care realizeaza venituri cel putin egale cu plafoanele minime mentionate. Persoanele fizice care obtin venituri sub plafon nu au obligatia depunerii declaratiei, dar pot opta pentru depunerea acesteia in vederea asigurarii in sistemele sociale. Stabilirea termenului de 31 ianuarie pentru depunerea Formularului 600 are in vedere continuitatea contributivitatii persoanelor fizice in sistemul de asigurari de pensii si de sanatate. La nivelul ANAF au fost dispuse toate masurile organizatorice necesare in vederea asigurarii realizarii procesului de depunere si prelucrare facila si rapida a formularului 600. In acest sens, contribuabilii au la dispozitie si posibilitatea transmiterii acestui formular fara a se deplasa la sediile ANAF, prin posta cu confirmare de primire, urmand ca, incepand din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 sa poata fi transmis si in format electronic, de pe portalul www.anaf.ro.”

E.S.