Centenarul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Buzău sarbatorit de 100 de copii din Programul Național Cantus Mundi si de Corul Madrigal – Marin Constantin
Last Updated on 18/01/2018 by Iulian Gavriluta

madrigalPe 20 ianuarie, de la ora17:00, patru coruri de copii, membre ale Programului Național Cantus Mundi, vor susține un recital la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău,încadrul evenimentului „Serbările Centenarului”ce marchează 100 de ani de activitate pedagogicăa Colegiului.

 

Momentul musical este întregit de prezențare marcabilă a Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, cel mai apreciat ansamblu coral din România, care anul acesta împlinește 55 de ani de activitate neîntreruptă. În Sala Amfiteatru a Colegiului Național „Mihai Eminescu” vor răsuna vocile copiilor care fac parte din următoarele coruri: Corul Armonii – dirijor Ioana Alexandra Deliu, Corurile Happy Kids Sr și Happy Kids Jr, conduse de Oana Dobre,și Corul Heruvimii, dirijat de Mirela Crăciunescu și MirunaStoica. Programul Național Cantus Mundi este cea mai mare platformă de integrare social prin muzică din Europa, care a împlinit deja 7 ani de activitate, timp în care a promovat cântul coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție social și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee cultural complexe.

„Evoluția Programului Național Cantus Mundi este absolut spectaculoasă. Peste 30.000 de copii sunt membri activi ai acestui program, iar cei 780 de dirijori, care sunt realmente mentori culturali, îi ajută pe acești tineri să își simtă locul în societate prin apartenența la un cor, dar mai ales la o comunitate, se creează conștiința de a face parte dintr-o rețea de suflete”, a declarat Ion Marin, fondator al Programului Național Cantus Mundi și Director de Onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Programul Național Cantus Mundi a fostînființat în anul 2011 la inițiativa reputatului dirijor Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal. În 2014, Programul Național Cantus Mundi a devenit, prin Hotărâre de Guvern, o Direcție în cadrul instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”. În 2018, anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri, Programul Național Cantus Mundi va însuma 4100 de dirijori și 250.000 de coriști din cele 41 de județe ale României.