Ai concediu de odihna in 2018? Citeste aici tot ce trebuie sa stii din CODUL MUNCII inainte sa-ti iei zilele libere

ConcediuToti salariatii din Romania au dreptul, in fiecare an, la un numar minim de zile de concediu de odihna, in conformitate cu legislatia in vigoare. Concediul de odihna este platit de angajator, iar salariatii nu pot renunta, in niciun fel, la acesta. Concediul de odihna este unul dintre concediile la care are dreptul, in fiecare an, orice salariat.

 

Potrivit Codului muncii, concediul de odihna nu poate fi cedat si nici nu se poate renunta la el. Durata minima a concediului este de 20 de zile lucratoare, insa actul normativ indicat stabileste ca „durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile”. Cu alte cuvinte, durata poate fi mai mare, daca partile se inteleg in acest sens. „Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare”, scrie in Codul muncii, cu precizarea ca numarul concret al zilelor suplimentare se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil. In legislatie se prevede ca efectuarea concediului de odihna se face in baza unei programari colective (cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor) sau individuale (cu consultarea salariatului), in functie de situatie. Programarea trebuie facuta pana la sfarsitul anului curent pentru urmatorul an. „In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt”, este subliniat in Codul muncii. Concediul de odihna este platit de angajator, indemnizatia aferenta reprezentand o medie zilnica a drepturilor salariale din ultimele trei luni, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Indemnizatia de concediu trebuie achitata de angajator cu minimum cinci zile lucratoare inainte de plecarea in concediu. In alta ordine de idei, trebuie retinut ca salariatii au dreptul si la alte zile libere platite, peste durata anuala a concediului de odihna, daca este vorba de evenimente familiale deosebite (casatorii, decese etc.). De asemenea, angajatii mai au dreptul si la concedii neplatite pentru rezolvarea unor situatii personale. Important! Angajatorul n-are voie sa includa, in concediul de odihna anual, nici sarbatorile legale nelucratoare, nici zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, nici liberele legale. Totodata, durata concediului nu este afectata de eventualele concedii medicale, de maternitate, de risc maternal sau de ingrijire a copilului bolnav.

Zilele neefectuate se reporteaza

Cel putin teoretic, concediul de odihna trebuie efectuat in fiecare an. Dar, daca salariatii nu apuca sa-si ia toate liberele, acestia nu le pierd, ci li se reporteaza. Concret, Codul muncii stabileste cat se poate de clar ca, „in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual”. De exemplu, daca un salariat a ramas cu zile libere din 2017, acesta trebuie sa beneficieze de ele, incepand cu ianuarie 2018, pana la mijlocul anului 2019. In orice caz, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este o varianta legala doar daca inceteaza contractul individual de munca al salariatului care mai avea libere de luat.

Sursa. avocatnet.ro

A.M.

Scroll to Top