UPDATE – CONFERINTA DE PRESA. Bilantul activitatii jandarmilor buzoieni pe anul 2017 sustinut de (i) Inspector Sef al IJJ Buzau
Last Updated on 17/01/2018 by Iulian Gavriluta

Lt Col CUERU VirgilDupa ce in cursul zilei de marti, 16 ianuarie 2018, IJJ Buzau si-aprezentat bilantul activitatii pentru anul 2017 in fata esalonului superior si al oficialitatilor locale, astazi, 17 ianuarie 2018, bilantul este sustinut de (i) Inspector Sef al IJJ Buzau, Lt. Col. Virgil CUERU in fata reprezentantilor presei locale.

E.S.

UPDATE:

EVALUAREA

ACTIVITATII DESFASURATA DE INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDETEAN BUZAU IN ANUL 2017

Activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Buzau a urmarit si in anul 2017 ca si in anii precedenti indeplinirea obiectivelor stabilite prin principalele documente programatice, cresterea gradului de incredere al cetatenilor in institutie si in capacitatea de raspuns la solicitarile acestora, consolidarea imaginii pozitive a institutiei, dezvoltarea relatiilor de colaborare si cooperare interinstitutionala.

La nivelul intregii institutii, si, implicit, la nivelul unitatii, au fost luate masurile ce se impun pentru o buna cunoastere a situatiei operative, a zonei obiectivelor din competenta si a celor de importanta deosebita pentru activitatea statului, instruirea efectivelor destinate interventiei si stapanirea fenomenului infractional si contraventional.

Pe parcursul anului 2017, la nivelul judetului Buzau nu a fost necesara nicio interventie de restabilire a ordinii publice, lucru care se datoreaza  continuarii activitatilor preventive prin care Inspectoratul de Jandarmi Judetean Buzau urmareste constientizarea factorilor de decizie de la nivelul administratiei publice locale precum si a conducatorilor si liderilor organizatiilor formale sau mai putin formale potential organizatoare de diverse manifestari cu public numeros asupra necesitatii respectarii prevederilor legale in vigoare in ceea ce priveste demersurile organizatorice, un rol important avand echipele de dialog constituite cu prilejul desfasurarii adunarilor publice.

In perioada 01.01.2017 – 31.12.2017, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Buzau a organizat si desfasurat un numar de 403 de misiuni de asigurare a ordinii publice in care au fost implicati 3298 de jandarmi.

Serbarile prilejuite de zilele municipiilor, oraselor precum si cele campenesti au constituit cea mai intalnita forma de adunare publica de genul manifestarilor cultural-artistice derulate in mediul urban si rural, avand o serie de particularitati ce impun abordari disticte din punct de vedere al misiunii de asigurare a ordinii publice.

O alta categorie de adunari publice la care inspectoratul a desfasurat frecvent misiuni de asigurare a ordinii publice au constituit-o manifestarile cultural-religioase prilejuite de sarbatorile bisericesti care si in anul 2017 au avut o pondere importanta, implicand efective numeroase si actiuni de durata cu participarea unui public numeros. Debutul fiecarui an este marcat de Sarbatoarea de Boboteaza, ocazie care aduna un numar mare de participanti la procesiunea si slujba care se desfasoara pe malul raului Buzau.

Prezenta sediului Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei in municipiul Buzau precum si numarul mare de lacase de cult si asezaminte monahale din judet face ca principalele sarbatori ortodoxe sa atraga un numar mare de credinciosi. Principalele evenimente cu caracter religios care au implicat prezenta unui public numeros au fost prilejuite de sarbatorirea Floriilor, a Invierii Domunului sau Adormirea Maicii Domnului.

De asemenea, o atentie deosebita a fost acordata misiunilor de asigurare a ordinii publice in zona centrelor de organizare a examenelor la evaluarea nationala, de bacalaureat sau definitivat si titularizare. In anul 2017 au fost organizate 102 de astfel de misiuni de asigurare a ordinii publice cu un efectiv de 221 de jandarmi.

La misiunile de de asigurare a ordinii publice cu amploare mai mare jandarmii din cadrul Compartimentului Prevenirea si Combaterea Faptelor Antisociale au desfasurat campanii de prevenire a faptelor antisociale prin distribuirea de pliante si flyere, in perioada analizata fiind distribuite 572 de pliante si 31 de flayere in cadrul a 18 de actiuni preventive. La aceste activitati au participat 3900 persoane.

Ca si in anii precedenti manifestarile sportive au fost activitatile la care Inspectoratul de Jandarmi Judetean Buzau a desfasurat un numar semnificativ misiuni de asigurare a ordinii publice, chiar daca judetul nu are echipe reprezentative in competitii care atrag public numeros.     

Ca urmare a activitatilor desfasurate la manifestatiile publice, in perioada 01.01.-30.11.2017 au fost costatate 11 de contraventii pentru care au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 9500 lei iar impotriva  unei  persoane a fost luata masura complementara a interzicerii in arenele sportive.

Pe parcursul anului 2017 Inspectoratul de Jandarmi Judetean Buzau a desfasurat 404 misiuni de asigurare a ordinii publice in care au fost angrenati 3298 jandarmi, astfel:

-  46 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestari de protest;

- 147 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestari cultural artistice, religioase, promotionale;

- 77 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestari sportive;

- 1 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia vizitelor oficiale;

- 102 misiuni de asigurare a ordinii publice in zona centrelor de examen si pentru transportul lucrarilor de examen

-3 alte actiuni.

In baza planurilor de cooperare incheiate de  Inspectoratul de Jandarmi Judetean Buzau cu institutiile cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice, structurile de ordine publica au actionat permanent in scopul asigurarii climatului de normalitate civica, de ordine si siguranta publica si identificarii celor mai eficiente forme si modalitati de realizare a acestui obiectiv.

Comparativ cu anul 2016, in anul 2017 au fost  desfasurate 7639 misiuni de mentinere a ordinii publice, cu 2658 mai putine, dupa cum urmeaza:

- 283 misiuni in statiuni montane si trasee turistice fata de 261

- 263 misuni in statiuni balneare fata de 426;

- 155 misiuni in zona institutiilor de invatamant fata de 508

- 326 patrule de jandarmi in mediul urban fata de 517;

- 74 patrule de jandarmi in mediul rural fata de 92;

- 3733 patrule mixte in mediul urban fata de 5218;

- 1814 patrule mixte in mediul rural fata de 3266.

Diminuarea numarului de misiuni pe palierul mentinerii ordinii publice este efectul dinamicii de personal din cadrul institutiei noastre, in sensul ca in perioada analizata au existat o serie de pierderi de efective din cadrul structurilor de ordine publica .

O concluzie generala ce se desprinde in urma evaluarii activitatilor desfasurate consta in faptul ca, desi perioada analizata a fost una complexa pe segmentul planificarii si executarii misiunilor de mentinere si asigurare a ordinii publice, structurile din cadrul inspectoratului, incepand de la factorii decizionali pe linie de organizare si coordonare a misiunilor si pana la cei de executie, au asigurat indeplinirea acestora in parametri optimi, aspect ce a condus, implicit, finalizarea actiunilor cu succes si fara evenimente negative.

In perioada analizata, au fost executate un numar de 124 actiuni cu un efectiv de 307 de jandarmi, 117 in mod independent, fiind constatate 9 infractiuni la Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic, privind ,,taierea si furtul de material lemnos’’ si un numar de 180 de contraventii la Legea nr.171/2010 (*actualizata) privind ,,stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice’’ in valoare de 463500 lei. Deasemenea s-au executat si 7 actiuni in cooperare cu Directia Silvica Buzau si Biroul Delicte Silvice al IPJ Buzau, fiind constatate 4 infractiuni.

A fost ridicata in vederea confiscarii cantitatea de 223,20 mc. material lemnos, 12 atelaje hipo, 13 autoutilitare, un camion, un tractor, 9 motofierastraie si 2 topoare.

In aceasta perioada, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judetean Buzau au aplicat sanctiuni contraventionale la urmatoarele acte normative:

- Legea nr.61/1991 – 4678;

- Legea nr.12/1990 – 20;

- Legea nr.60/1991 – 11;

- Legea nr.4/2008 – 4;

- Legea nr.171/2010 – 180;

- OUG. 23/2008 – 28;

- OUG. 55/2012 – 2;

- H.C.L – 135.

Inspectoratul de Jandarmi Judetean Buzau asigura in prezent paza si protectia unui numar de 20 obiective.

Misiunile de paza si protectie a transporturilor cu caracter special s-au executat cu efective din cadrul Plutonul 1 Jandarmi Interventie Antiterorista - Detasamentului 1 Jandarmi Mobil, iar cele de paza si protectie a transporturilor de bunuri si valori s-au executat cu efective din cadrul Plutonului 1 Jandarmi Buzau - Detasamentului 2 Jandarmi Buzau.

In anul 2017 au fost executate: un numar de 39 transporturi de produse cu caracter special si 55 transporturi de bunuri si valori (interjudetene 27 si judetene 28).

Pentru anul 2018, principalele directii de actiune avute in atentie sunt pliate pe consolidarea rolului institutiei, alaturi de celelalte structuri din cadrul sistemului de ordine publica, in ceea ce priveste mentinerea climatului de normalitate si cresterea gradului de siguranta in randul cetatenilor.