Programul educational Ajungem MARI a dat startul inscrierilor pentru modulul de primavara de voluntariat in centre de plasament. 2.000 de copii si tineri institutionalizati asteapta 1.000 de noi prieteni voluntari care sa dedice 3 ore pe saptamâna si sa le ofere cunostinte si indrumare.
„Dupa perioada sarbatorilor in care copiii au primit multe vizite si cadouri, in centrele de plasament se face liniste, in timp ce nevoile majore ale copiilor au ramas: de sustinere pe termen lung, de indrumare, de incurajare, de motivare pentru a-si termina studiile si a-si construi un viitor mai bun. Prin program vrem sa le fim copiilor alaturi tot anul, dar e nevoie de implicarea comunitatii pentru ca acesti copii minunati care sunt ai nostri, ai tuturor, sa devina adulti responsabili si independenti.” – Iarina Taban, director executiv si fondator Ajungem MARI. Pana pe 21 ianuarie Ajungem MARI cauta voluntari seriosi si implicati, de la 16 ani in sus, care sa mearga saptamânal timp de 6 luni in centrele de plasament pentru a sustine sedinte interactive de pregatire scolara (matematica, engleza, romana, informatica, cunostinte generale etc.), ateliere creative (muzica, dans, arte plastice, teatru, fotografie etc.) sau ateliere de cultura generala, educatie pentru sanatate, educatie financiara sau educatie civica. Nu e nevoie de experienta in lucrul cu copiii – voluntarii vor participa la training-uri si vor fi consiliati pe parcurs.
Pe langa cunostinte, voluntarii le ofera copiilor incurajare, experiente frumoase, oportunitati, ii ajuta sa isi descopere pasiunile, sa isi dezvolte abilitatile si le transmit valori pentru o viata sanatoasa. Programul se deruleaza de 3 ani si jumatate, iar pâna acum s-au implicat 4.500 de voluntari. Copiii sunt sprijiniti pe termen lung si pentru a asigura continuitatea sunt necesare noi recrutari la fiecare 6 luni. Voluntarii spun ca primesc de la copiii din centre mai mult decât ofera si roaga cât mai multi oameni sa ii sprijine pe termen lung:„Avem nevoie de intariri! Eu sunt voluntar la ei de un an si jumatate si merg la un centru de plasament unde citesc povesti, ma joc, desenez, invat cu copiii. Ocazional iesim cu ei in oras si sunt foarte incântati sa vada cum functioneaza lumea din afara centrului. In alte centre sunt adolescenti care au nevoie de ajutor sa se pregateasca pentru examene sau de indrumare sa inteleaga ce ar putea lucra când vor iesi din sistem. Progresul e incet, dar când il observi esti mândru ca ai lucrat cu un copil si acum a retinut litera V, recunoaste Arcul de Triumf sau are mai multa incredere in fortele lui pentru ca l-ai sustinut tu” – Catalina, voluntar in Bucuresti. Modulul de voluntariat dureaza 6 luni si incepe in aprilie. Pana atunci au loc inscrierile, training-urile despre nevoile copiilor si metode de lucru cu ei si repartizarea voluntarilor la centre in functie de program si disponibilitate. Inscrierea se face printr-un formular online pana pe 21 ianuarie. Pe site-ul www.ajungemmari.ro, sectiunea Devino voluntar puteti gasi mai multe detalii si pasii de inscriere. Ajungem MARI cauta 1.000 de voluntari in Bucuresti si 25 de judetele: Arad, Arges, Bacau, Braila, Bihor, Botosani, Brasov, Buzau, Constanta, Cluj, Dâmbovita, Dolj, Galati, Harghita, Hunedoara, Gorj, Iasi, Ilfov, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Vrancea.
Programul educational Ajungem Mari – Asociatia Lindenfeld
Asociatia Lindenfeld este o organizatie non-guvernamentala ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societatii. Ajungem MARI este principalul program al Asociatiei Lindenfeld si sustine educatia a peste 2000 de copii din centre de plasament si medii defavorizate din Bucuresti si 25 de judete prin mai multe proiecte, cel mai important fiind cel de recuperare scolara intr-un mod interactiv alaturi de peste 1000 de voluntari. Alte proiecte includ ateliere creative, workshop-uri, cursuri vocationale, iesiri recreative si educative, excursii, tabere, educatie financiara, consiliere vocationala si vizite de orientare profesionala, toate cu rolul de a le da copiilor incredere in ei si a le forma abilitati pentru a deveni adulti responsabili si independenti.
E.S.