ITM Buzau face controale! Ce obligatii au angajatorii fata de salariati in perioadele cu temperaturi scazute si ce amenzi pot primi

Muncitori frigInspectia Muncii a anuntat ca va face controale la firme pana in martie 2018 pentru a verifica daca sunt respectate conditiile de munca pentru perioadele cu temperaturi extreme. In aceste conditii, angajatorii trebuie sa stie ca au anumite obligatii fata de salariatii lor si ca pot primi amenzi serioase daca le incalca.  

Inspectia Muncii va verifica, pana in martie 2018, respectarea prevederilor OUG nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia lucratorilor, conform unui comunicat de presa recent al institutiei. Concret, in baza ordonantei mentionate, atunci cand temperaturile scad sub -20 de grade Celsius, angajatorii trebuie sa ia urmatoarele masuri de protectie pentru salariatii ce lucreaza in aer liber:

  • distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
  • acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu temperatura corespunzatoare;
  • asigurarea echipamentului individual de protectie.

Aceste dispozitii sunt obligatorii, iar firmele care nu le pot respecta pot decide, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, daca temperaturile extreme se mentin cel putin doua zile consecutive: 

  • reducerea programului de lucru,
  • intreruperea colectiva a lucrului, dar cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta potrivit prevederilor legale.

Daca se va decide asupra uneia dintre aceste masuri, timpul nelucrat se va putea recupera in urmatoarele sase luni, cu mentinerea drepturilor salariale, sau acesta nu va mai fi recuperat, iar salariul se va acorda proportional cu timpul efectiv lucrat. In plus, daca va avea loc intreruperea colectiva a muncii, aceasta perioada va fi considerata vechime in munca. Pe deasupra, angajatorii sunt obligati sa ia si masuri de prevenire a imbolnavirilor determinate de munca efectuata la temperaturi foarte scazute. In caz contrar, ei pot fi sanctionati cu amenda de la 1.500 la 2.500 de lei. Mai precis, acestia trebuie sa asigure la angajare un examen medical si controale medicale periodice, urmarind sa descopere din timp contraindicatiile pentru munca la temperaturi extreme. La nevoie, trebuie sa asigure primul ajutor si transportul la cel mai apropiat spital. De asemenea, daca exista posibilitatea, persoanele cu afectiuni, care nu pot lucra la temperaturi foarte scazute, trebuie mutate in alte locuri de munca sau sa li se reduca programul.

A.M.

Scroll to Top