Impozitul pe cladiri in 2018 – Ce au de platit buzoienii si pana cand

Orasul BuzauPersoanele fizice care au imobile in proprietate platesc impozit diferit in functie de destinatia imobilului respectiv, potrivit legislatiei fiscale. Astfel, una e situatia daca imobilul e doar pentru locuit, alta e situatia cand nu are scop de locuit, insa cea mai spinoasa ipoteza e cea in care spatiul respectiv e si sediu social si locuinta in acelasi timp.

 

Oricum ar fi insa, termenele de plata sunt aceleasi, la fel si beneficiul pe care-l au cei care se grabesc sa plateasca tot impozitul pana la finalul lui martie. Deja nu mai e o noutate ca impozitul pe cladiri se plateste in functie de destinatia cladirii, iar nu de calitatea proprietarului. Adica impozitul se plateste intr-un fel pentru cladirile rezidentiale, cele strict de locuit, iar intr-un fel se plateste pentru cele nerezidentiale, folosite in scop economic, ca de exemplu sediile firmelor sau persoanelor fizice autorizate, spatiile comerciale, cabinetele individuale etc.Exista si o a treia situatie, in care un apartament, spre exemplu, serveste atat ca locuinta sociala, cat si ca sediu social, caz in care avem de-a face cu o cladire cu destinatie mixta. Reglementarea se gaseste, desigur, in Codul fiscal.

Inainte de a vorbi despre fiecare situatie, trebuie adus in discutie ca impozitul anual trebuie achitat in doua transe egale la directiile de taxe si impozite ale primariilor. Termenele sunt 31 martie si 30 septembrie, dar pentru ca aceste doua zile pica la finalul saptamanii, termenele-limita sunt 2 aprilie si 1 octombrie.

A. Impozitarea cladirilor strict de locuit

Pentru cladirile rezidenţiale şi cladirile-anexa, detinute de persoane fizice (nu de firme), impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii. Cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. Valoarea impozabila a cladirii se determina prin inmulţirea suprafetei construite desfaşurate a acesteia, exprimata in metri patraţi, cu valoarea impozabila corespunzatoare, exprimata in lei/mp din tabelul prevazut de Codul fiscal. De asemenea, valoarea impozabila se ajusteaza in funcţie de rangul localitaţii şi zona in care este amplasata cladirea, prin inmulţirea cu un coeficient de corecţie. Ca proprietar, nu aveti nimic de depus la Fisc pentru plata impozitului, nicio declaratie speciala. Nu trebuie decat sa mergeti sa achitati impozitul pana la scadenta. Va trebui sa anuntati insa direcţiile de specialitate ale primariilor daca locuinta a devenit, intre timp, sediul social al unei firme, de pilda.

B. Impozitarea cladirilor care nu au destinatie de locuinta

Aici, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% (in funcţie de decizia consiliului local) asupra:

  • valorii finale a lucrarilor de construcţii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii cinci ani anteriori anului de referinţa (2018), adica perioada 2013-2017;
  • valorii rezultate dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii cinci ani anteriori anului de referinţa, respectiv perioada 2013-2017; raportul de evaluare se depune in copie, la organul fiscal local, ca anexa la declaraţia contribuabilului privind destinaţia cladirii deţinute;
  • valorii care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor mai noi de cinci ani (dobandite in ultimii cinci ani).
  • Daca aveti in proprietate un imobil mai vechi de cinci sau sau cumparat cu cel putin cinci ani in urma, pentru care nu exista raport de reevaluare depus, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate in cazul ȋn care cladirea ar fi rezidentiala.
  • Apoi, pentru cladirile nerezidenţiale utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

C. Imobilul mixt: cum se determina?

Vorbim aici de proprietati care sunt folosite si ca locuinta si ca sediu social. Problema se pune, inainte de toate, in functie de posibilitatea de a determina (din documente si din starea efectiva a lucrurilor) care e spatiul de locuit si care e cel folosit ca sediul social, in sensul in care cele doua se suprapun sau nu. Astfel:

  • daca cele doua suprafete se pot identifica separat, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafetei folosite in scop rezidential impozitul aferent suprafetei folosite in scop nerezidential (activitaţi economice);

daca nu se pot identifica separat, nefiind delimitate, atunci situatia poate fi:

  • la adresa cladirii e inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, caz in care impozitul se calculeaza ca pentru cladiri rezidentiale;
  • la adresa postala a cladirii e inregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfaşoara activitate economica, iar cheltuielile cu utilitaţile cad in sarcina operatorului economic (firma, persoana fizica autorizata etc); in acest caz, impozitul se calculeaza ca şi cȃnd cladirea este utilizata ȋn scop nerezidenţial;
  • daca insa cheltuielile cu utilitatile, insemnand energie electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare, nu sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza ca si cand cladirea este utilizata in scop rezidential.

Important! Codul fiscal acorda o bonificatie de pana la 10% celor care platesc anticipat impozitul pentru tot anul, pana la 31 martie. Reducerea este acordata prin hotarare a consiliului local, astfel ca aceasta poate fi si mai mica.

Important! Primaria Buzau, la sfarsitul anului 2017, a hotarat majorarea impozitelor locale cu 10% in anul 2018 fata de valoarea din 2017.

A.M.

Scroll to Top