Formarea culturii democratice a elevilor constituie una dintre dimensiunile moderne si de actualitate a invatamantului romanesc, racordat la cel european. Competentele democratice si interculturale reprezinta capacitatea de mobilizare si de utilizare a unor valori, atitudini, aptitudini si cunostinte cu scopul integrarii eficiente in situatii democratice si interculturale.
In perioada 12-13 ianuarie, s-a desfasurat, cu succes, seminarul european de formare ”Educatia democratica la scoala. De ce? Cum?”, organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Buzau si Centrul Cultural Francofon Buzau, in parteneriat cu Casa Corpului Didactic Buzau, Colegiul National Mihai Eminescu, Buzau si Asociatia europeana GERFEC.
Pe baza identificarii nevoilor de formare a profesorilor buzoieni, Inspectoratul Scolar Judetean Buzau si Centrul Cultural Francofon Buzau au propus asociatiei europene GERFEC organizarea, in premiera, la Buzau, a acestei activitati de formare la care au participat 52 de profesori de la toate nivelurile de invatamant, din judetele Buzau si Prahova.
Seminarul de formare a propus activitati in plen si pe grupe, in limba engleza si in limba franceza, coordonate de dna prof. Kari Florens din Norvegia si dna prof. Monique Chauvet din Franta, presedinta si, respectiv, secretara asociatiei europene GERFEC. Dupa o introducere a formatorilor si a asteptarilor participantilor, s-au prezentat documente pe tema educatiei democratice, elaborate de catre Consiliul Europei de la Strasbourg, asociatia GERFEC fiind acreditata de aceasta institutie europeana.
Prin valorifocarea experientelor din activitatea scolara si extrascolara, profesorii au lucrat in echipe cu scopul stabilirii si prezentarii unor valori, atitudini, aptitudini care sa contribuie la dezvoltarea competentelor elevilor in domeniul educatiei democratice. Prezentarilor frontale au evidentiat diversitatea de opinii si de experiente ale participantilor, cu exemple de bune practici din invatamantul din Romania, Franta si Norvegia. Avand la baza necesitatea unor schimbari de viziune in mediul scolar, formatoarele au explicat conceptul de comunicarea empatica, lansand si un exercitiu de rol la finalul caruia profesorii au discutat importanta dialogului si a comunicarii pentru stimularea dezvoltarii personale a elevilor.
In a doua zi de formare, profesorii au discutat si au oferit exemple de valori democratice promovate in scoala romaneasca, cu scopul dezvoltarii colaborarii dintre elevi, pentru stabilirea unei atmosfere democratice si a rezolvarii pasnice a conflictelor.
Doamnele profesoare Kari Florens si Monique Chauvet, formatoare cu experienta internationala, au apreciat, la finalul seminarului, calitatea deosebita a pregatirii profesionale a cadrelor didactice participante, deschiderea catre colaborare si dorinta de formare continua, evidentiind posibilitatea organizarii, la Buzau, a unui nou modul de formare pe tema interculturalitatii. Acest aspect va fi discutat in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al asociatiei europene GERFEC din care fac parte dna. Prof. Florina Stoian, inspector scolar general al ISJ Buzau si dna prof. Plesea Maria-Monalisa, presedinte al Centrului Cultural Francofon Buzau. De asemenea, profesorii buzoienii vor fi invitati si la stagiul european de formare din luna iulie, la Torres Novas, Portugalia, organizat de aceasta asociatie, cu filiale in 17 tari europene, si acreditata de Consiliul Europei de la Strasbourg, in domeniul formarii in educatie.
Reusita acestei activitati de formare ne intareste convingerea ca profesorii buzoieni sunt interesati de formarea continua, fapt demonstrat si de participarea a peste 30 de profesori de limba franceza, la cursul de formare in domeniul didacticii FLE, organizat de ISJ Buzau, pe 11 ianuarie, la CN Mihai Eminescu, cand dna prof. Dobre Florentina a diseminat rezultatele stagiului de fromare CREFECO la care a participat in acest an scolar.
“In calitate de organizatorii, le multumim tuturor partenerilor si profesorilor implicati in organizarea si desfasurarea, in premiera, la Buzau, a unui seminar european de formare, in limbile engleza si franceza, o excelenta ocazie de a dezvolta competentele profesorilor pentru o educatie democratica in mediul scolar, si de colaborarea institutionala, in domeniul educatiei, la nivel European" - prof. Maria-Monalisa PLESEA, Inspector scolar pentru limbi romanice, Presedinte Centrul Cultural Francofon Buzau.
I.G.
{vsig}plesea-seminar{/vsig}