Sfaturi pentru alegerea sistemelor de iluminat (becuri incandescente, cu halogen, CFL sau LED). Care este cel mai rezistent bec? Dar cel mai economic?
Last Updated on 14/01/2018 by Iulian Gavriluta

Becuri iluminat costuriPotrivit unor siteuri de specialitate: “…tehnologia LED a batut toate celelalte surse de iluminat, in 2017. Cat cistigati la factura daca schimbati becurile din casa? Schimbarea becurilor clasice cu cele LED aduce economii substantiale in factura de energie electrica, chiar si in Romania, unde preturile la energia vanduta consumatorilor casnici sunt printre cele mai mici din Europa. Cat castigati la factura si la ce trebuie sa va uitati.

Daca inlocuiti un bec clasic, cu incandescenta, de 60W, cu un bec cu tehnologie LED, de 10W, care emite aproape acelasi flux luminos, economisiti 6 euro intr-un an, la o durata de folosire de trei ore pe zi, potrivit datelor dintr-un infografic prezentat recent de Eurostat, serviciul de statistica al Comisiei Europene.

Economia este valabila luand in calcul pretul energiei aferent unui consum anual cuprins intre 2.500 si 5.000 kWh pe an (deci peste 200 de kWh consum mediu lunar), potrivit datelor Eurostat.

Socotind pretul mediu din UE al energiei aferente acestei transe de consum, economia medie realizata de un european care schimba becul in conditiile enuntate mai sus este de 10,2 euro. Cel mai mult ar economisi un danez (15,25 euro pe an), si cel mai putin un bulgar (4,78 euro), situatie perfect explicabila prin faptul ca unii platesc cele mai mari preturi la energie, iar ceilalti pe cele mai mici. Evident, cu cat pretul energiei este mai mare, cu atat economia este mai importanta.

Daca am extinde calculul la schimbarea becurilor din toata casa, economia devine, evident, si mai mare. Astfel, sase becuri LED de 10 W fiecare puse in locul a sase becuri cu incandescenta de 60 W, va aduc o economie de 36 de euro intr-un an, adica 165 de lei, ceea ce ar putea insemna echivalentul unei facturi lunare de energie electrica.

55% din toate sursele de iluminat vandute in Romania au fost LED

Si consumatorii din Romania incep sa constientizeze avantajele tehnologiei LED. Anul 2017 a fost primul an in care, in Romania, vanzarile de LED-uri au depasit vanzarile tuturor celorlalte tipuri. Potrivit unui comunicat de la finalul anului trecut al firmei ELBI Electric & Lighting, 55% din sursele de iluminat vandute in Romania in anul 2017 sunt prevazute cu tehnologie LED. Potrivit propriilor estimari, ELBI Electric & Lighting este lider national in distributia produselor electrice in Romania.

"Exista o crestere a cererii de produse eco-friendly, mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. De exemplu, fata de becurile incandescente, LED-urile consuma cu pana la 80% mai putin curent electric. Produc astfel economii considerabile pe termen lung, au performante foarte bune, o gama de culori a luminii practic nelimitata si nu contin materiale periculoase. Tehnologia de iluminat cu LED a facut progrese majore in ultimii ani astfel incat sa poata emite lumina cat mai apropiata de cea naturala", spun cei de la ELBI.

"Per total categorie, corpurile tehnice de iluminat cu tehnologie LED integrate (destinate proiectelor de iluminat business to business) au cea mai mare crestere in volum. Reprezentantii ELBI estimeaza ca aceasta tendinta este sustinuta de cresterea numarului de proiecte de iluminat stradal, industrial, chiar si a celor generate de institutii publice si private (cladiri de birouri, sali de sport etc), in toate aceste cazuri optiunea pentru optimizarea consumului si reducerea facturii la energie electrica fiind printre prioritatile beneficiarilor. Alegerea acestei tehnologii (LED) pentru proiecte de mai mare anvergura este inca limitata de valoarea initiala de achizitie", mai arata compania.

"Valoarea initiala a investitiei in sisteme de iluminat cu corpuri tehnice LED este una inca mare, de aceea chiar daca mai multi doresc sa cumpere, nu au toti bugetele necesare. Vestea buna apare odata cu amortizarea investitiei si economiile din factura de energie electrica care justifica preferinta pentru aceasta tehnologie. Astfel, un sistem de iluminat LED necesar echiparii unui magazin se amortizeaza in 2-3 ani, in timp ce pentru proiectele mai vaste perioada poate fi de 2-5 ani", declara Vasile Tiorean, directorul general al ELBI.

Intr-adevar, un bec cu tehnologie LED este, inca, de cateva ori mai scump decat un bec cu incandescenta si ramane tot mai scump decat becurile halogen sau cele cu gaz. Insa, durata de viata este mult mai lunga, iar, adaugand si economia de energie, in final economiile sunt importante.

Spre exemplu, un flux luminos de 800 de lumeni este emis de un bec cu incandescenta de 60W, care are insa o durata de viata de doar 1 an. Un bec halogen emite aceeasi lumina la un consum de 43 de wati, dar becul se va arde in 1-3 ani, iar daca vorbim despre un bec CFL, e nevoie de unul de 14 W, a carui durata de viata este de 6-10 ani. Pentru aceeasi "cantitate" de lumina, este nevoie de un bec LED de 13 W, a carui durata de viata este insa cuprinsa intre 15 si 25 de ani, potrivit datelor ELBI.

Vedeti mai jos un infografic cu diferentele intre sursele de iluminat

SURSA: Economica.net

 

grafic consum becuri