EFECTELE GREVEI! Medicii de familie vor avea mai mult timp pentru pacienti. Citeste aici de unde poti acum sa iti cumperi reteta prescrisa
Last Updated on 13/01/2018 by Iulian Gavriluta

MediciDupa protestul medicilor de familie, autoritatile promit sa ia masuri si sa le usureze munca astfel incat ei sa poata ajuta bolnavii, nu sa se ingroape in hartii. Astfel, acesti doctori nu vor mai completa zeci de formulare si vor putea sa plece in concediu, chiar daca nu si-au gasit un inlocuitor. Insa multe dintre solicitarile lor au ramas deocamdata nerezolvate.

 

 

Mii de medici de familie au platit pana acum retetele compensate pe care le-au prescis pacientilor, pentru ca nu aveau dreptul sa faca acest lucru, in cazul unor afectiuni cardiace, diabet sau tuberculoza. Autoritatile din sanatate sustin calegislatia va fi schimbata. Medicii de familie vor putea prescrie anumite medicamente fara teama ca vor fi pusi sa le plateasca la un eventual control al curtii de conturi. Iar o alta modificare reglementeaza faptul ca bolnavii isi vor putea ridica doctoriile de la orice farmacie din tara, fara a mai fi nevoiti sa mearga doar la cea din localitatea de domiciului ca pana acum″. Laurentiu Mihai, presedintele CNAS: “Vorbim de revizuirea protocoalelor terapeutice. E necesara aprobarea comisiilor de specialitate in respectivelor patologii si modificarea protocoalelor de prescriere″. In plus, medicii de familie nu vor mai fi obligati sa completeze dosarele electronice in cazul pacientilor care vor cere in scris ca acest lucru sa nu fie facut. Iar doctorii care sunt la inceput de cariera vor avea la dispozitie un an sa isi completeze lista de pacienti si nu doar 6 luni ca pana acum. Sunt insa si solicitari ale medicilor de familie care au ramas nerezolvate; au cerut sa poata elibera concedii medicale, trimiteri si retete speciale electronice, dar fara succes. Seful CNAS spune ca modalitatea de eliberare a retetelor speciale ar trebui schimbata impreunacu Ministerul de Interne, pentru cazurile de stupefiante. Iar eliberarea unor trimiteri si concedii medicale pe cale digitala va fi posibila probabil in 2 ani, in urma unor proiecte cu fonduri europene. Cat despre o finantare suplimentara in medicina primara, Laurentiu Mihai, presedintele Casei Nationale De Asigurari de Sanatate spune ca″au primit 17 % in plus, medicii de familie isi pot lua bani si din alta parte...″⁣ Modificarile stabilite vor intra in vigoare prin ordin al Ministrului Sanatatii pana la sfarsitul lunii martie.

Sursa: stirileprotv.ro

A.D.