Din aceasta luna asociatiile de proprietari din Buzau sunt SCUTITE DE IMPOZIT. Ce se intampla cu banii daca sunt utilizati in alte scopuri
Last Updated on 12/01/2018 by Iulian Gavriluta

Orasul BuzauAsociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice sunt scutite de la plata impozitului pe profit atat timp cat incaseaza doar cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, fara sa obtina venituri din exploatarea proprietatii comune. Masurile se aplica incepand cu luna ianuarie 2018. 

 

Noi modificari in sfera impozitului pe profit au fost aduse Codului fiscal prin intermediul Legii nr. 177/2017, ce a intrat in vigoare in iulie 2017. Totusi, unele prevederi ale actului se aplica incepand cu 1 ianuarie 2018, moment de la care a fost extinsa si lista contribuabililor care nu intra sub incidenta impozitului pe profit, adica acele entitati scutite de la plata unui asemenea impozit. Concret, pe lista au intrat si asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, cu exceptia celor care obtin venituri din exploatarea proprietatii comune. Cu alte cuvinte, asociatiile de proprietari intra in sfera contribuabililor platitori de impozit pe profit, intrucat sunt persoane juridice, insa acestea sunt scutite de la plata impozitului aferent atat timp cat efectueaza doar incasarea cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari. Codul fiscal stabileste pentru asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari ca sunt venituri neimpozabile la calculul rezultatului fiscal acele venituri obtinute si utilizate, in anul curent sau in anii urmatori, pentru imbunatatirea utilitatilor si a eficientei cladirii, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune. In cazul in care aceste venituri nu sunt utilizate in scopurile amintite anterior, asociatiile de proprietari trebuie sa calculeze si sa achite impozitul pe profitul realizat, in cota de 16%.

Sursa: avocat.net.ro

A.D.