Ai PFA? Citeste aici totul despre MODIFICARILE FISCALE MAJORE ce se aplica din aceasta luna
Last Updated on 10/01/2018 by Iulian Gavriluta

PlatiSchimbari majore pentru PFA au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Persoanele fizice autorizate (PFA), alaturi de celelalte categorii de contribuabili care obtin venituri din activitati independente, vor achita, incepand cu veniturile din ianuarie 2018, contributii la pensii (CAS) si sanatate (CASS) la nivelul noului salariu minim pe economie respectiv de 1.900 lei, conform unei ordonante de urgenta publicata anul trecut in Monitorul Oficial.

 

Astfel, contributia pentru pensii este de 25%, aplicabila unui venit ales de catre contribuabil cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţara, iar contributia pentru sanatate este de 10%, aplicabila aceluiasi venit minim. In cazul in care contribuabilul alege sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, acestea vor fi in suma totala de 665 de lei, defalcate astfel:

  • contributia pentru pensii va fi in suma de 475 de lei;
  • contributia pentru sanatate va fi in suma de 190 de lei.

Declaratia se depune la organul fiscal central competent de catre persoanele fizice care realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contribuţiile.Persoanele fizice obligate la plata contributiei de asigurari sociale si/sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate depun declaratia la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale si/sau contributia de asigurari sociale de sanatate. In cazul celor care incep o activitate in cursul anului, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Declaratia se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevazute de lege. Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.

Sursa: agrointel.ro

E.S.