SALARII MAI MARI IN MAI! Incepand din luna februarie 2018, peste 28.000 de politisti vor beneficia de majorari salariale. Vezi aici ce sporuri vor creste

Politia RomanaAvand in vedere resursele bugetului anului 2018, MAI va asigura o majorare a sporului pentru risc si suprasolicitare neuro-psihica de la 5 % la 10%, incepand cu 1 februarie 2018, dar si acordarea acestui spor pentru mai multe categorii de politisti. Alti politisti din domeniul arest-transfer vor primi o indemnizatie pentru paza si supraveghere.

De aceste cresteri vor beneficia peste 28.000 de politisti. Dintre cei peste 28.000 de politisti, fac parte, spre exemplu, politistii de la actiuni speciale si politistii cu atributii pentru cercetarea la fata locului: judiciaristi, criminalisti, pirotehnisti, conductori caini, etc. In plus, incepand cu anul 2018, se acorda o indemnizatie pentru paza si supraveghere de 5% pentru politistii care asigura paza, escortarea si supravegherea detinutilor, retinutilor, arestatilor preventiv, pe timpul efectiv prestat in astfel de conditii. Aceste majorari vin pentru stimularea unor politisti care desfasoara activitati deosebite si care sunt similare cu cele de politie judiciara. Pe masura ce vor fi incadrati mai multi politisti in sistem se vor asigura resursele de personal necesare pentru asigurarea in bune conditii a permanentei serviciului politienesc. De asemenea, la nivelul conducerii MAI s-a reevaluat modul de acordare a sporului pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale, ocazie cu care 50 de indicatori reprezentand 50% din salariul de baza conform legii, destinati conducerii ministerului au fost redistribuiti catre angajati cu functii de executie din zona operativa a Politiei, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera.

De asemenea, MAI doreste sa clarifice cateva aspecte de interes pentru angajati:

1. Incepand cu luna ianuarie salariul minim de baza minim brut este de 1.900 de lei, ceea ce presupune ca in MAI nu va exista un salariu de functie mai mic de 1.900 de lei. Spre exemplu, pentru cei mai proaspeti angajati din M.A.I. – agenti si subofiteri care au terminat scoala in decembrie 2017, salariul de functie este peste 1.900 de lei iar venitul net ajunge in jur de 2.500-2.600 lei, fara a adauga eventualele sporuri care ar putea proveni din munca in zilele libere sau de sarbatori.

2. Cresterile salariale generate de majorarea sporului pentru risc si suprasolicitare neuro-psihica de la 5% la 10% si acordarea indemnizatiei pentru paza si supraveghere de 5% vor intra in vigoare din luna februarie 2018 si se vor regasi in salariile din luna martie 2018.

3. Venitul salarial net nu va scadea in 2018, ci va creste cu pana la 4-5% incepand cu luna ianuarie 2018, pentru angajatii care isi vor desfasura activitatea in aceleasi conditii de munca. Singura exceptie o reprezinta cei care in ultimele 7 luni au beneficiat de majorarea pentru permanenta la domiciliu.

4. In conformitate cu prevederile legale, la data de 31 decembrie 2017 a incetat aplicarea majorarii pentru permanenta la domiciliu, acordat numai pentru cateva luni si numai pentru aproximativ 8.000 de politisti. Aceasta majorare de 40% se raporta la salariul de functie, diferit de la politist la politist, si la numarul de ore individual aferent prezentei la domiciliu. Aceasta masura temporara a fost cunoscuta de catre institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala si angajatii acestora, dar si de organizatiile sindicale. Prin cresterea unor sporuri, MAI are ca scop diminuarea efectului eliminarii majorarii pentru permanenta la domiciliu, dar si promovarea si sustinerea muncii, apreciind ca in aplicarea acestei majorari au existat situatii care nu au raspuns acestui scop.

5. In anul 2018, se va aplica in continuare plata majorarii de 75% pentru orele lucrate in weekend-uri sau sarbatori legale, mentinandu-se si toate celelalte drepturi de echipament si hrana.

6. Inclusiv in anul 2018, veniturile angajatilor vor varia, ca si pana acum, raportat la volumul si tipul de munca prestat de angajat. Venitul lunar al angajatilor MAI este compus dintr-o componenta fixa (solda de functie/salariul de functie, solda de grad/salariul gradului profesional detinut, gradatiile si, dupa caz, solda/salariul de comanda) si una variabila aferenta drepturilor salariale corespunzatoare conditiilor de munca in care se desfasoara activitatea profesionala (munca de noapte; munca in repaus saptamanal; conditii grele de munca; etc.).

Sursa: Comunicat MAI

E.S.