O URGENTA MEDICALA MAJORA – Accidentul Vascular Cerebral! Recunoaste simptomele si afla cum te poti feri de atacul cerebral
Last Updated on 07/01/2018 by Iulian Gavriluta

AVCRenuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool, regimul alimentar bogat in fructe si legume, pastrarea in limite normale a greutatii corporale, controlul regulat al glicemiei si a tensiunii arteriale, precum si miscarea zilnica sunt principalele cai prin care putem reduce semnificativ riscul de atac cerebral, afectiune medicala majora si a treia cauza de mortalitate din lume.

 

Din pacate, accidentul vascular cerebral (AVC) se remarca in randul din ce in ce mai multor persoane tinere, care au un stil de viata haotic si asupra carora stresul de la locul de muncaisi pune amprenta asupra sanatatii.

Cum recunosti simptomele unui accident vascular cerebral

Pentru a retine cat mai usor simptomele descrise mai jos, poti recurge la metoda folositasi de celebrul personaj Dr. House, si anume FAST:

F (face=fata) – rugati pacientul sa zambeasca si observati daca fata nu e simetrica sau buza e cazuta intr-o parte

A (arms=brate) – rugati pacientul sa-si ridice ambele brate si observati daca unul dintre ele ramane mai jos

S (speech=vorbire) – rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta si observati daca are dificultati in vorbire sau nu isi gaseste cuvintele

T (time=timp) – nu pierdeti timpul, sunati la numarul de urgenta pentru ca accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cat mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potential mortal si leziunile permanente asupra creierului.

Cum previi accidentul vascular cerebral

Pentru a limita riscul de atac cerebral la minimum, medicii recomanda:

  • Scurte plimbari zilnice sau miscare la sala de sport

20 de minute de plimbare in aer liber pe zi, ce-i drept, in ritm alert, sunt suficiente pentru a ne feri de orice problemade sanatate. Daca insumam cele 20 de minute zilnice, la finalul saptamanii vom avea 2 ore de miscare, iar acest lucru ne poate reduce riscul de atac cerebral cu aproape 40%, ne sugereaza un studiu realizat pe 40.000 de femei.

Invata sa recunosti simptomele depresiei

Sa fii trist, suparat sau mahnit intr-o anumita perioada a vietii, ca urmare a decesului unei persoane dragi sau din cauza locului de munca este perfect normal, insa nu acelasi lucru se poate spune daca starea de tristete se manifesta pe perioade lungi de timp si fara justificare personala. Potrivit cercetarilor, depresia poate creste sansele unui atac cerebral cu 30% deoarece persoana in cauza este mai tentat asa aiba un stil de viata neglijent, fumeaza, este supraponderala si nu face deloc miscare. De asemenea, persoanele depresive nu merg la medic pentru controale de rutina, iar glicemia si tensiunea arteriala anormale si netratate pot deteriora starea de sanatate.

Dormi suficient

Nu dormi mai putin de 7 ore si mai mult de 10 ore pe noapte. Expertii de la Universitatea Harvard au demonstrat ca persoanele care dorm mai mult de 10 ore pe noapte au cu 63% mai multe sanse de acccident vascular cerebral. Iar daca obisnuiesti sa sforai in timpul somnului, e foarte probabil sa dezvolti sindromul metabolic, care este unul dintre factorii de risc pentru atacul cerebral, precum si pentru bolile de inima sau diabet.

Vedeta din farfurie – uleiul de masline

Foloseste ulei de masline la orice preparat, deoarece ajutala normalizatea tensiunii arteriale, scazand astfel riscul de boli cardiovasculare. Un studiu observational pe 7.600 de femei din Franta, cu varsta de peste 65 de ani, aratacaun consum regulat de ulei de masline scade riscul de AVC cu aproape 40%.

Nu neglija migrenele

Pe toti ne apuca in unele moment dureri de cap suparatoare, insa in cazul in care migrena este insotita de lumina incetosata si aparitia unor pete oarbe in campul vizual, trebuie sa avem mare grija pentru ca pot semnala o circulatie a sangelui defectuoasa, deci un risc crescut de accident vascular. In cazul in care experimentezi astfel de migrene, cel mai indicat este sa mergi la medic pentru un control amanuntit si un tratament corespunzator.

Asculta-ti inima

Ritmul cardiac neregulat, bataile rapide ale inimii sau, din contra, mult prea lente, asociate cu respiratia ingreunata si durerile in piept pot fi semnale ca suferi de fibrilatie atriala, care creste de aproape 5 ori riscul de atac cerebral.

Consuma alimente bogate in potasiu

Cartofii dulci, stafidele, bananele si sucul de rosii sunt surse excelente de potasiu, nutrient care in cantitati recomandate poate reduce cu 20% riscul de accident vascular cerebral. Alte surse importante de potasiu sunt: fructele si legumele proaspete, pestele, carnea slaba(curcan, pui) si produsele lactate ci continut scazut de grasimi.

Stapaneste-ti furia

Un studiu publicat in jurnalul Hypertension arata ca persoanele agresive si nervoase sunt la mare risc de a fac un atac cerebral. Din nefericire, cele mai multe persoane care sufera un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele si nu stiu ce trebuie safaca in astfel de situatii. Un raport din publicatia Stroke arataca70% dintre pacienti nu au stiu ce li s-a intamplat si mai putin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic in primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat. Printre simptomele care apar in cazul unui accident vascular cerebral se numara: amortirea brusca a fetei, bratelor sau picioarelor, mai ales pe o parte a corpului, dificultati in vorbire si intelegere, tulburari de vedere, ameteala, pierderea echilibrului, dificultati motorii si dureri de cap severe.

Sursa: csid.ro

A.D.